open-navfaktor-logo
search
Konferencija u Minhenu
Kurz kritikovao EU: U Kini za 10 dana izgrade bolnicu, a mi samo vodimo rasprave
Austrijski kancelar Sebastian Kurz oštro je kritikovao Evropsku uniju (EU) zbog nesposobnosti u donošenju ekonomskih odluka.
14.02.2020. u 22:20
get url
text

Istakao je i kako ekonomski pad Evrope također, ozbiljno potkopava podršku demokratiji u zapadnim zemljama.

-Ako pogledamo kao primjer Kinu, oni su u stanju izgraditi bolnicu za 10 dana, a mi bi u Evropi imali raspravu oko 10 dana kada da održimo prvi sastanak na kojem bi razgovarali o tome - kazao je Kurz u obraćanju na 56. Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu.

-I onda bi trebale godine da se donese odluka, a onda bi vjerovatno trebale godine da je izgradimo - dodao je Kurz.

Istakao je i kako su zapadne demokratije u prošlosti bile mnogo privlačnije, a to je bilo usko povezano s ekonomskim uspjehom zapadnih zemalja.

-U prošlosti su demokratija, vladavina zakona, sloboda govora uvijek išli ruku pod ruku s ekonomskim uspjehom, rastom, bogatstvom. A sada živimo u vremenu u kojem i drugi sistemi mogu biti ekonomski uspješni. I mislim da je to nešto što mijenja cijelu igru - kazao je austrijski kancelar.

U petak je počela 56. Sigurnosna konferencija u Minhenu (MSC 2020) na kojoj svake godine najmoćniji političari i sigurnosni stručnjaci razgovaraju o pitanju mira i globalne sigurnosti. Na konferenciji koja okuplja najviše političke, ekonomske i vojne zvaničnike u svijetu, ove godine učestvuje oko 30 premijera i šefova država te 70 ministara vanjskih poslova i odbrane.

Konferenciji koja traje do nedjelje, 16. februara, prisustvuje i preko 500 predstavnika poznatih kompanija, stručnjaka za sigurnost i predstavnika civilnog sektora. Glavne teme ovogodišnje konferencije su međunarodni liberalni poredak, odbrana Evropske unije (EU), globalni trgovinski sukobi, klimatske promjene, cyber sigurnost te ekonomska i tehnološka konkurencija među državama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.