open-navfaktor-logo
search
Komemoracija
Kurtulmus u Potočarima: Međunarodna zajednica snosi odgovornost za Srebrenicu
Zamjenik predsjednika turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Numan Kurtulmus poručio je danas u Potočarima tokom obraćanja na komemoraciji povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici kako "svaki put kada se nađemo na ovom mjestu osjećamo jednaku bol kao i prvog dana".
11.07.2022. u 14:00
get url
text

- Svaki put kada smo ovdje ponovo osjećamo tu istu bol, i zato moramo raditi na tome da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi - rekao je Kurtulmus.

Podsjećajući na riječi prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića da se zaboravljeni genocid ponavlja, Kurtulmus je kako će učiniti sve da Srebrenica ne bude zaboravljena.

Riječi jednog srebreničkog djeteta "da li djecu ubijaju malim mecima i prolijeva li se i njihova krv", kako je rekao, ni na jedan dan nisu otišle u zaborav. Kurtulmus je poručio kako je neophodno da oni koji su odgovorni za genocid treba da dobiju najteže kazne, kao i oni koji su bili saučesnici.

- Vrlo je važno da se stane ukraj govoru mržnje, segregaciji i podjelama kako se ne bi ponovo desio genocid. Treba, naravno spomenuti islamofobiju, protiv koje se treba boriti. To su područja u kojima je veoma važno da se zajednički borimo - rekao je Kurtulmus.

Prihvatiti svakog čovjeka kao vrijednu individuu, kao i borba protiv svih vidova segregacije i govora mržnje su polja na kojima, poručio je Kurtulmus, na globalnom planu treba biti pružen izuzetan napor.

- Ovdje trebamo sebi uputiti jednu kritiku. Za genocid u Srebrenici odgovorni su njegovi akteri, ali dio odgovornosti snosi međunarodna zajednica. Nijemost, neodlučnost i nesuosjećanje međunarodne zajednice tokom genocida su stvari kojih se sjećamo i nadamo se da će međunarodna zajednica uraditi sve što je potrebno da se ovakve stvari ne ponove - rekao je Kurtulmus.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.