open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik AK Partije
Kurtulmus: Turska će uvijek podržavati napore u cilju očuvanja nezavisnosti i cjelovitosti BiH
Zamjenik predsjednika turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Numan Kurtulmus poručio je danas u Sarajevu da će Turska uvijek podržavati napore onih koji se bore za zaštitu nezavisnosti i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine.
08.11.2021. u 14:11
get url
text

Kurtulmus i delegacija su doputovali danas u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, gdje su prisustvovali dženazi-namazu Hasanu Čengiću, bivšem predsjedniku Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i jednom od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA). Kurtulmus je zajedno s delegacijom posjetio Šehidsko mezarje Kovači i odao počast prvom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću.

Delegaciju iz Republike Turske zajedno s Kurtulmusom čine pomoćnik predsjednika stranke Efkan Ala, predsjednik Parlamentarne grupe prijateljstva Turske i Bosne i Hercegovine Refik Ozen, potpredsjednik parlamentarne grupe AK Partije u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske Mahir Unal, pomoćnik ministra vanjskih poslova Turske Yavuz Selim Kiran, glavni savjetnik predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, Sabri Demir te Hasan Topaloglu, predsjednik Fondacije SEDEF, koja je osnivač Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS).

Kurtulmus je podsjetio da je Hasan Čengić zajedno s Alijom Izetbegovićem proveo godine u zatvoru i da je uprkos mladoj dobi bio blizak prijatelj i saradnik rahmetli prvog predsjednika Bosne i Hercegovine.

- Svjedoci smo da je njegovo srce do samoga kraja kucalo za Bosnu i Hercegovinu, svjedoci smo da je u ratu i poslije rata vodio borbu da njegova zemlja ostane na nogama, da je svoje vrijeme, svoj život provodio s tim ciljem, svjedoci smo da je bio dobar musliman i možemo reći da je jedan od lidera nezavisne BiH, neka mu Allah podari svoju milost - rekao je Kurtulmus.

On je podsjetio da je po nalogu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana zajedno s pomoćnicima predsjednika AK Partije, pomoćnikom ministra vanjskih poslova te s drugim članovima delegacije danas prisustvovao dženazi-namazu i ispraćaju patrioti, borcu i mudžahidu Hasanu Čengiću.

- Ovom prilikom želim poručiti da ćemo kao Turska do kraja podržavati napore Hasana Čengića, Alije Izetbegovića, predvodnika pokreta Mladi muslimani, kao i sve naše braće koji se bore za zaštitu nezavisnosti i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine. Teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine veoma je važna tema i za nas - rekao je Kurtulmus.

Kurtulmus je rekao da je "Turska posebno osjetljiva kada su u pitanju Bošnjaci, kada je u pitanju nacionalni identitet Bosne i Hercegovine. To znaju i naša braća Bošnjaci, ali to zna i cijeli svijet".
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.