open-navfaktor-logo
search
Premijerov apel
Kurti traži da Kosovo prime u EU i NATO: Napast će nas Putin
Kosovski premijer Albin Kurti iskoristio je intervju u prestižnom britanskom mediju SkyNews da zatraži od evropskih zemalja da prihvate Kosovo u Evropskoj uniji i NATO-u.
02.03.2022. u 22:22
get url
text

Prema njegovim riječima, takva akcija bi doprinijela miru, stabilnosti i sigurnosti. Komentarišući rusku okupaciju Ukrajine, Kurti je podsjetio da je Kosovo u prošlosti doživjelo rat, dodajući da kosovski narod pokazuje solidarnost sa ukrajinskim.

On je kritikovao Srbiju, koja je ostala jedina država u Evropi, osim Bjelorusije, što nije uvela sankcije Rusiji.

- Balkan nije imun na efekte situacije u Ukrajini jer na Balkanu imamo državu koja nije uvela sankcije Rusiji, koja nije ušla u EU da osudi rusku okupaciju, a to je Srbija, naš susjed - rekao je on i dodao da Srbija i dalje odbija da prizna Kosovo, dok s druge strane održava čvrste veze sa Rusijom.

On je rekao da Srbija veliki dio naoružanja ima iz ruskih donacija, dok većina velikih ruskih kompanija ima svoje filijale u Srbiji.

- Stoga, narod Kosova je zabrinut da će despotski predsjednik Vladimir Putin pokušati da izazove rat na Zapadnom Balkanu kako bi ga pretvorio u bojno polje sa zapadnim demokratijama - rekao je Kurti.

Poručio je i da su građani Kosova odlučni, budni i da se ne plaše.

- Želimo u EU i NATO. Imamo NATO, ali ako budemo primljeni, bilo bi bolje i za narod Kosova, za Republiku i za cijeli region i evropski kontinent uopće - dodao je on.

Kurti je rekao da zemlje EU-a i NATO-a treba da budu više posvećene uklanjanju ruskog utjecaja sa Balkana, objavio je ekonomiaonline

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.