- Vjerujem da je naša ponuda veoma praktična, a to je da i Srbija i Kosovo uklone privremene pločice, kako bi se građanima omogućilo da cirkuliraju - rekao je Kurti na sjednici Vlade Kosova.

Kurti je od gradonačelnika četiri općine na sjeveru s većinski srpskim stanovništvom, zatražio da uklone kamione kojima se blokiraju prometnice oko graničnih prelaza Jarinje i Brnjak, javio je Radio Slobodna Europa.

VEZANI TEKST - Tenzije zbog tablica na Kosovu: Šta piše u Briselskom sporazumu?

Komentirajući raspoređivanje specijalnih policijskih snaga, Kurti je kazao kako ta policijska akcija nije usmjerena protiv Srba već da su policajci na terenu kako bi zaštitili granične prijelaze.

On je rekao da su svi koji žive na teritoriju Kosova jednaki bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

- Srbi s Kosova ne plaše se ove vlade, ali ima neki drugi faktor. Ako se Srbi s Kosova plaše nekoga, budite sigurni da to nisam ja niti moja vlada - poručio je Kurti.

Kosovski premijer pozvao je kosovske Srbe da sami predaju nelegalne registarske pločice, odnosno tablice gradova na Kosovu koje izdaje MUP Srbije.

Prijelazi između Srbije i Kosova blokirani su od ponedjeljka nakon što je vlada u Prištini donijela odluku da se na sjeveru Kosova više ne mogu koristiti registarske pločice s oznakama gradova na Kosovu, a koje izdaje MUP Srbije.

Takve registarske pločice koristile su se u četiri općine sa srpskom većinom: Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Također, kosovske vlasti počele su izdavati privremene registracije na graničnim prijelazima za automobile koji iz Srbije ulaze na kosovski teritoriji sa srpskim registracijama.

Istu mjeru već godinama provodi Srbija za automobile s kosovskim registracijama koji ulaze na područje Srbije.