Kurti je na Facebooku napisao da je policijska akcija sprovedena protiv krijumčarenja robe u Prištini, Peći i Mitrovici, i južno i sjeverno. Kazao je da su ovim policijskim radnjama prethodile intenzivne istrage uz naredbe i koordinaciju sa nadležnim tužilaštvima i sudovima.

- Zaplijenjena je i druga roba i dokazi koji također predstavljaju materijalne dokaze. Kriminal i kriminalne grupe neće se tolerisati i protiv njih će se voditi borba. Borit ćemo se i spriječiti šverc - napisao je Kurti, dodavši:

- Današnja policijska akcija je završena. Pozivam građane u sjevernoj općini Mitrovica da ne nasjedaju na neke medije u Srbiji koji štite kriminal, korupciju i šverc i žele da ih politizuju i etnizuju.

Građani Sjeverne Mitrovice, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, suprotstavili su se akciji policije puštanjem sirena iz vozila, izlaskom na ulice i bacanjem tvrdih predmeta na policiju, koja je uzvratila suzavcem.

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je danas povodom upada jedinica Rosu na sjever Kosova međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR da hitno reaguju.

VEZANI TEKST - Suzavac i šok bombe u Sjevernoj Mitrovici: Policija upala u apoteku, uslijedio sukob s građanima

Pozvala ih je da "zauzdaju" kosovskog premijera Albina Kuritija i ocijenila da je situacija više nego dramatična.

- Ovo je posljednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila ludačka politika koju sprovodi Priština - istakla je Brnabić u pisanoj izjavi koju je dostavila Vlada Srbije.

Povodom ulaska Rosu na sjever Kosova i primjene šok bombi i suzavca istakla je da je takvo ponašanje prevršilo svaku mjeru "i dovodi nas na ivicu haosa".