open-navfaktor-logo
search
Najavljeni protesti
Kurti: O srbijanskim izborima ne postoji dogovor vlada Kosova i Srbije
Premijer Kosova Albin Kurt izjavio je danas da Vlada Kosova nije odlučila da se srbijanski parlamentarni i predsjednički izbori ne održe na Kosovu 3. aprila, već da ne postoji prethodni sporazum između Kosova i Srbije o njihovom održavanju.
23.03.2022. u 15:54
get url
text

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, Kurti je kazao da nije pristao da se dogovor zaključi u okviru predložene prepiske između oficira za vezu Beograda i Prištine.

- Očekivali smo normalnu razmjenu pisama, njihovog zahtjeva, ali se to nije desilo. Evropska unija nije bila zadovoljna činjenicom da nisam prihvatio da se sve zaključi u okviru sugerisane razmjene pisama između oficira za vezu - rekao je Kurti.

Naveo je da ne zna koliko će dešavanja oko izbora u Srbiji utjecati na dijalog, ali da je Kosovo spremno da se angažuje kada bude dobilo poziv za novu rundu razgovora u Briselu.

Premijer Kurti je ocjenio da najavljeni protesti kosovskih Srba zbog neodržavanja srbijanskih izbora na Kosovu neće doprinijeti dobrim odnosima Kosova i Srbije.

- Ne mislim da su protesti potrebni za ovo pitanje. Ja bih potpuno razumio Srbe, građane Republike Kosova, kada bi protestovali protiv korupcije, za socijalna pitanja, za bolje obrazovanje i zdravstvo, ali protestovati da se izbori Srbije održe u školskim objektima nije ispravno - kazao je Kurti.

On je pozvao pripadnike srpske zajednice da ne učestvuju na tim protestima. Također je kazao da je njegova kancelarija otvorena za sve žalbe o bilo kakvom kršenju njihovih prava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.