Albin Kurti je, nakon sastanka sa predsjednicima kosovskih općina, rekao da je cilj Kosova da normalizuje odnose sa Srbijom, fokusirajući se na konačni, pravno obavezujući sporazum zasnovan na međusobnom priznanju.

- Plan Evropske unije, koji podržavaju Francuska, Njemačka i Sjedinjene Američke Države, smatrali smo dobrom osnovom za dalje razgovore, a Srbija ga je odbacila na sastanku Savjeta za nacionalnu sigurnost održanom u Beogradu 27. oktobra 2022. godine, uz jednoglasan zaključak o odbijanju ovog prijedloga, koji je javno objavio ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić - naglasio je Kurti.

Kosovski premijer je rekao da na srpsku stranu koja je odbacila francusko-njemački plan, treba biti izvršen međunarodni pritisak. Podsjetio je da je i njemački kancelar Olaf Scholz pomenuo međusobno priznavanje, prvo u Beogradu, a potom i u Prištini.

- Ono što bi trebalo da se desi u vezi ovog sporazuma jeste dodatni pritisak na Beograd, koji je sklapanjem sporazuma sa Ruskom Federacijom za vanjskopolitičku koordinaciju beskrupulozno napao vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije, koja zahtjeva sinhronizaciju, usaglašavanje svih zemalja članica i onih koje teže da postanu članice Evropske unije - istakao je Kurti.

Za sutra je najavljena posjeta Kosovu savjetnika američkog State Departmenta Dereka Cholleta, koji će sa čelnicima kosovskih institucija i opozicije razgovarati o nedavnim tenzijama između Prištine i Beograda.

Kurti je ocjenio da će se Cholletova posjeta desiti u važnom trenutku kada se bliži godišnjica rata u Ukrajini, a kako je rekao "Srbija ne samo da nije uvela sankcije i nije osudila rusku agresiju, nego je sklopila i tri veoma štetna sporazuma sa Rusijom u 2022. godini".