open-navfaktor-logo
search
Premijer Kosova
Kurti: Barikade se neće još dugo tolerisati, srpski vojnici nemaju gdje doći na Kosovo
Kosovski premijer Albin Kurti kazao je danas da će NATO biti protiv zahtjeva Srbije da na Kosovo pošalje do hiljadu svojih vojnika i policajca.
19.12.2022. u 14:07
get url
text

- Nikada nije bilo potrebe za srpskim vojnicima u Republici Kosovo, nikada nije bilo potrebe za srpskim vojnicima ni u 20. pa ni u 19. stoljeću. Ovim zahtjevima pokazuju da su ostali u devetnaestom i dvadesetom stoljeću. Naravno, NATO će biti protiv, a oni također dobro razumiju da ti jadni srpski vojnici, za koje tvrde da će ih dovesti u našu zemlju, nemaju gdje doći na Kosovo. Tako da je to više izraz njihove nemoći nego njihove moći - rekao je Kurti, prenese prištinski mediji.

Prema njegovim riječima, kosovske vlasti su u stalnoj komunikaciji s KFOR-om i postavljene barikade se neće još dugo tolerirati.

Deseti je dan barikada na sjeveru Kosova, a noć je protekla mirno nakon što su u nedjelju protestovale ultradesničarske skupine sa srpske strane na graničnom prijelazu Jarinje, a KFOR-a s kosovske strane tog prijelaza postavio bodljikavu žicu.

Direktor srpskog Ureda za Kosovo Petar Petković kazao je da su danas razbijena četiri izloga trgovina u vlasništvu Srba u etnički mješovitom naselju Bošnjačka Mahala, u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

- Iskustvo nas uči da nasilje nad zajednicama i narodima počinje upravo napadima na njihovu imovinu i zato je potrebno da KFOR hitno stane u zaštitu Srba i njihove imovine na Kosovu - kazao je Petković.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pojačanom diplomatijom nastoje obuzdati retoriku i stajališta dviju strana te dovesti pregovarače iz Beograda i Prištine za stol u potrazi za trajnim rješenjem i pravno obvezujućim sporazumom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.