open-navfaktor-logo
search
Odgovor ministra
Kurić: Mi radimo po zakonu, a Konaković dijeli pare po svom nahođenju
Ovom prilikom podsjećamo predsjedavajućeg da u vrijeme dok je bio premijer KS tadašnjoj predsjedavajućoj Skupštine KS Ani Babić nije dozvolio budžet veći od 30.000,00 KM, a on sada troši 20 puta više, navodi se u saopćenju
22.10.2019. u 13:28
get url
text

Prilikom gostovanja u programu TV N1, predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković "iznio je neosnovane tvrdnje o načinu rada ministarstva Vlade KS", te se tim povodom oglasilo Ministarstvo kulture i sporta KS, odnosno ministar Mirvad Kurić. Saopćenje prenosimo u cijelosti:

Ministarstvo kulture i sporta KS radi u skladu sa budžetom koji donosi Skupština KS, dakle institucionalno, a za razliku od predsjedavajućeg Skupštine KS koji djeluje personalno pa i kada je u pitanju dodjeljivanje sredstava. Dodatno, Ministarstvo kulture i sporta raspisuje javne pozive na osnovu kojih realizira svoja sredstva, a sve u skladu sa odobrenim budžetom i procedurama dodjele.

S obzirom na to da gospodin Konaković personalizira svoju ulogu, te u svojim nastupima očito spočitava način rada ministarstva u Vladi KS, kao ministar kulture i sporta na slijedećoj sjednici Vlade ću o ovome tražiti izjašnjenje. Gospodin Konaković se kao predsjedavajući Skupštine KS želi izjednačiti sa ministarstvima po budžetu, iako zna da budžet implementira izvršna vlast, a zakonodavna ga samo usvaja.

Ovom prilikom podsjećamo predsjedavajućeg da u vrijeme dok je bio premijer KS tadašnjoj predsjedavajućoj Skupštine KS Ani Babić nije dozvolio budžet veći od 30.000,00 KM, a on sada troši 20 puta više.

Ministar kulture i sporta KS kojeg je imenovao SBB BiH ističe kako su netačni navodi gospodina Konakovića o ovoj stranci. Naime, ni jedan mjesni ogranak SBB-a nije prešao u stranku Narod i pravda. SBB je stranka prisutna na svim nivoima Bosne i Hercegovine, a Konakovićeve stranke, osim u Kantonu Sarajevo, nema nigdje drugo pa ni na državnom nivou.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.