open-navfaktor-logo
search
Zakonska rješenja
Kupovina prve nekretnine: Ko je oslobođen poreza i do koliko kvadrata, neki kantoni to uvjetuju vjenčanim listom
Kupovina prve nekretnine za mlade u Bosni i Hercegovini pravi je izazov, naročito ukoliko za to morate podignuti kredit, a malo je onih koji ne moraju.
28.12.2021. u 22:16
get url
text

Uglavnom je potrebno i da oba supružnika rade, ukoliko se radi o mladim bračnim parovima jer valja pokriti sve troškove, ratu kredita, režije, još ako uz to imaju i djecu i sve troškove koji su svakodnevnica.

Kao olakšicu mladima pojedini kantoni uveli su oslobađanje plaćanja poreza pri kupovini prve nekretnine.

Neki kantoni su to učinili prije četiri i više godina, a neki tek nedavno, dok pojedini kantoni još nisu usvojili zakone, odnosno izmjene zakona o porezu na promet nekretnina.

Kanton Sarajevo uputio je u javnu raspravu Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na promet nekretnina i porezu na naslijeđe i poklone, dok ne dođe do izmjena u KS mladi do 38 godina su oslobođeni plaćanja poreza ukoliko prvi put rješavaju stambeno pitanje.

- Državljanin BiH do 38 godina koji ima prebivalište na području Kantona, koji nema nekretnine u svom vlasništvu, prvi put kupuje stan ili kuću kojom rješava svoje stambeno pitanje i to za površinu do 30 metara kvadratnih za prvog člana domaćinstva, a za svakog narednog člana domaćinstva uvećava se za 15 metara kvadratnih, a kojima se smatraju bračni drug i njihova maloljetna djeca – navodi se u trenutno važećem zakonu.

U Zeničko-dobojskom kantonu Zakon o porezu na nekretnine predviđa da se onaj ko "prvi put ostvaruje pravo na oslobađanje od plaćanja poreza na promet nekretnina, isključivo radi rješavanja svoga stambenog pitanja, stjecanjem nekretnine na području Zeničko-dobojskog kantona, i to stan do 80 metara kvadratnih ili kuću tlocrtne površine do 80 metara kvadratnih ili zemljište za gradnju kuće do 600 metara kvadratnih".

U Srednjobosanskom kantonu u zakonu je navedeno da je plaćanja poreza oslobođen kupac, do navršenih 40 godina života, prvi put i isključivo radi rješavanja svoga stambenog pitanja, i to nekretnine do 100 metara kvadratnih stana ili kuće namijenjene za stanovanje ili zemljišta za gradnju kuće do 600 kvadrata.

U Unsko-sanskom kantonu oslobađaju se plaćanja poreza na nekretnine "mladi bračni partneri koji prvi put rješavaju stambeno pitanje, pod uvjetom da dotad nisu bili vlasnici drugih nekretnina kojima rješavaju stambeno pitanje. Pod mladim bračnim partnerima podrazumijevaju se dvije osobe mlađe od 35 godina koje su zaključile brak u skladu sa pozitivnim propisima".

Pod nekretninama kojima rješavaju stambeno pitanje podrazumijevaju se stan, kuća ili zemljište sa građevinskom dozvolom za gradnju stambenog objekta.

U Tuzlanskom kantonu na snazi je zakon iz 2018. godine gdje je navedeno:

- Porez na promet nepokretnosti i prava ne plaća se na prijenos vlasništva na nepokretnostima do 70 metara kvadratnih površine koja služi za stanovanje, kada je kupac mladi bračni par koji prvi put rješava svoje stambeno pitanje i koji nisu vlasnici, odnosno posjednici ili nisu bili vlasnici, odnosno posjednici nepokretnosti koja je služila ili služi za stanovanje.

Dalje se pojašnjava da se pod mladima podrazumijevaju osobe u životnoj dobi do navršenih 35 godina starosti koji su u braku.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu u 2020. godini postojala je inicijativa da se mladi oslobode plaćanja poreza na prvu nekretninu, ali još nije izglasano u Skupštini HNK.

VEZANI TEKST - Predložene izmjene Zakona o porezu na nekretnine u KS koje to zapravo i nisu

U Republici Srpskoj, kako su nam kazali iz Porezne uprave RS-a, mladi nisu oslobođeni plaćanja poreza, ali su predviđene porezne olakšice na plaću po osnovu kamata na kredit.

Iako oslobađanje od plaćanja poreza nije velika pomoć, mladima koji rješavaju stambeno pitanje i formiraju svoje domaćinstvo dobro dođe "ušteda" od par hiljada maraka i zasigurno bi se na području cijele BiH pomoć mladima na ovaj način trebala tretirati ravnopravno, odnosni svima omogućiti oslobađanje od poreza na kupovinu prve nekretnine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.