open-navfaktor-logo
search
Astronomski ugovor
Kupili TV prava: Sky platio 668 miliona eura za niže engleske lige
Championship je najbogatija neelitna liga na svijetu, te ukupno sedma u Evropi
20.11.2018. u 14:37
get url
text

Britanska televizijska kuća Sky platila je vodstvu Engleske lige (EFL) 668 miliona eura za petogodišnji ugovor za TV prava za utakmice nižih engleskih liga: Championshipa, League One, League Two, kao i dva kup takmičenja.

Ugovor se počinje primjenjivati od 2019. godine, a u odnosu na dosadašnji ugovor veći je za 36 posto.

Vodstvo EFL-a je jednoglasno prihvatilo ponudu Skyja, premda je čak 15 klubova Championshipa, nezadovoljno finansijskim uvjetima, tražilo od vodstva lige da odbije ponudu.

Pobunjenike su predvodili Aston Villa, Derby County i Leeds United snažno kritiziravši ponudu, no odbor EFL-a je odlučio kako je to najbolja opcija za 72 kluba koja su pod njihovom kapom.

- Nakon što smo u potpunosti razmotrili sve detalje ugovora, sve njegove implikacije, ali i rizike, odbor EFL-a je uvjeren da je postignut pravi posao. Ovaj ugovor donosi finansijsku stabilnost za sve klubove - kazala je privremena predsjednica EFL-a Debbie Jevans.

Championship je najbogatija neelitna liga na svijetu, te ukupno sedma u Evropi, a prošle sezone klubovi iz drugog razreda engleskog fudbala imali su prosjek od 20.130 gledalaca po utakmici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.