Kupci stanova u zgradi "15. maj": Podnijeta krivična prijava protiv gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića

objavljeno: 17.10.2017. u 15:25

Udruženje građana "15. maj" koje okuplja kupce, stanova, poslovnih prostora i garaža u istoimenoj zgradi, podnijelo je proširenu krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona protiv gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, ali i svih ostalih koje smatraju odgovornima što već osam godina ne mogu ući u stanove koje su platili.

Pored načelnika Imamovića predmet prijave su svi bivši direktori Direkcije za izgradnju Tuzla, članovi Upravnog odbora Direkcije koje je delegirao Grad Tuzla sa načelnikom, kao i direktor i vlasnik građevinske kompanije "Giprom", potvrdila je Sevleta Avdić iz udruženja "15. maj".

Kupaca stanova, poslovnih prostora i garaža u zgradi "15. maj", koja se nalazi na Brčanskoj Mlati u Tuzli, ima oko 200. Svi zajedno u zgradu su uložili između 10 i 11 miliona maraka. Gradnja je počela 2007. godine, a trebala je biti okončana krajem 2009. godine, međutim to se još uvijek nije desilo. Zgradu su gradili Direkcija za izgradnju Tuzla, koje je u većinskog vlasništvu Grada i građevinska kompanija "Giprom".

VEZANI TEKST Direktorica Direkcije za izgradnju Tuzla potvrdila za Faktor: Stečaj pokrenut u konsultaciji sa Gradskom upravom

- Uzrok svih naših problema nije jedan čovjek. Ovdje se radi o dubokoj upletenosti vlasti, odnosno Gradske uprave Tuzla, sa privatnim interesima pojedinaca. Ne radi se o kriminalu jedne osobe, nego organizovanom kriminalu, koji su nadležni organi bili dužni da istraže i nadam se da će Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona u skladu sa ovlastima poduzeti određene mjere - kaže Mirsad Šuvalić predsjednik Udruženja građana "15. maj".

Kupce stanova dodatno je zabrinulo i to što je direktorica Direkcije za izgradnju Jasminka Šehić, u konsultaciji s Gradskom upravom Tuzla, prije desetak dana podnijela zahtjev za otvaranje stečaja u Direkciji. Kada se otvori stečaj postoji mogućnost da stanovi koji su uredno plaćenii postanu dio stečajne mase, tako da bi kupci mogli ostati bez svoje imovine.

VEZANI TEKST Načelnik Imamović nije ispunio obećanje: Prevareni stanari zgrade "15. maj" ušli u neizgrađene stanove

- Predstečani postupak za Direkciju je vođen od februara do maja 2016. godine i tada je predstečajna upravnica Asima Pračić rekla da ne postoje uslovi za stečaj dok se ne izmiri imovina kupaca u zgradu "15. maj". Kome je onda u interesu da na štetu građana, odnosno kupaca, forsira taj stečaj. Imamo informacije da Direkcija ima imovinu koja nije uknjižena i to baca novu sumnju da neko ima privatni interes da tu Direkciju gurne i stečaj. To je posao za Tužilaštvo - kaže Mirsad Šuvalić.

Direktorica Direkcije Jasminka Šehić za Faktor je potvrdila da je pokrenula stečaj, u konsultaciji sa Gradskom upravom. O tome šta će biti sa stanovima u zgradi "15. maj" direktorica je rekla da je to na sudu da odluči.

- Novi predstečajni postupak se neće voditi, jer je on već proveden. Bit će zanimljivo vidjeti ko će uplatiti iznos za troškove stečaja, jer Direkcija nema novca za to, a Grad Tuzla nema potraživanja u stečajnom postupku Direkcije. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Grad obrazločiti uplatu za troškove stečaja, jer to nije mali iznos, a ipak se radi o budžetskom novcu - istakla je advokatica Sanela Džanić, koja zastupa udruženje "15. maj".

Kantonalno tužilaštvo TK još od 2014. godine provodi preistražne radnje u vezi Direkcije i zgrade 15. maj, ali tužilac nije donio odlku o pokretanju istrage. Prije 20-ak dana udruženje "15. maj" zvanično je pitalo postupajućeg tužioca Ćazima Serhatlića hoće li biti donijeta odluka, ali odgovor još nisu dobili.