open-navfaktor-logo
search
Nove poruke na zgradi
Kupci nekretnina iz SPO "15. maj": Ovo nije uradio jedan čovjek, sve smo rekli u našoj prijavi
Iz Udruženja građana "15. maj", koje okuplja kupce nekretnina iz nedovršene zgrade na Brčanskoj Malti u Tuzli, poručili su danas da smatraju da je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona pod direktnim utjecajem politike i korumpirano do srži jer predmet u vezi sa Stambeno-poslovnim objektom (SPO) "15. maj" svjesno drže u ladicama radi zastare.
05.09.2020. u 20:10
get url
text
SPO "15. maj" u Tuzli: Nove poruke
SPO "15. maj" u Tuzli: Nove poruke

Podsjećamo, optužnica Kantonalnog tužilaštva TK protiv Envera Bijedića za zloupotrebu ovlasti u privrednom poslovanju, u vezi s SPO "15. maj", potvrđena je u Općinskom sudu Tuzla. Međutim, to nije zadovoljilo oštećene u ovom slučaju.

U optužnici protiv Bijedića se, između ostalog, navodi da je u periodu od početka 2006. do aprila 2011. godine, obavljajući poslove direktora u Direkciji za izgradnju Tuzla suprotno Statutu preduzeća, sredstva viša od milion KM, kojima je raspolagala Direkcija i koja su uplaćena od kupaca stanova i drugih prostorija u objektu SPO "15. maj", koristio protivno njihovoj namjeni, što nije bilo skladu sa ugovornim obavezama koje je imala Direkcija. Bijedić, pak, kaže da ugovorom o gradnji SPO "15. maj" nije predviđeno da se jedna jedina marka koju Direkcija zaradi, treba dati izvođaču radova, firmi "Giprom" jer su oni obeštećeni time što su dobili tri četvrtine nekretnina u objektu.

Iz Udruženja građana "15. maj" ističu da su oni sve što su imali rekli u krivičnoj prijavi koju su podnijeli još u oktobru 2017. godine, a tu pobrojano 11 osoba i organizacija koje smatraju odgovornima za ono što se desilo. Naglašavaju da ovaj problem nije mogla napraviti jedna osoba i pitaju se kako je Grad Tuzla uspio doći do imovine Direkcije za izgradnju Tuzla, a da pri tome nema odgovornosti za SPO "15. maj". Također, poručili su da to što se Gradska uprava Tuzle "oprala" pred Tužilaštvom TK, ne znači da su se "oprali" pred ljudima.

U podnesenoj krivičnoj prijavi kupci optužuju kompaniju Giprom, odgovorne osobe u Gipromu Saliha i Burhana Šabovića, vlasnika parcele na kojoj je zgrada Mirsada Simičića, zatim Gradsku upravu na čelu s Jasminom Imamovićem, Envera Bijedića i Jasminku Šehović, bivšeg direktora i aktuelnu direktoricu Direkcije za izgradnju, i NN lica koja su bila u Upravnom i Nadzornom odboru Direkcije.

SPO "15. maj" je započet 2007. godine, trebao je biti useljen 2009. godine, ali se to još nije desilo. Zgradu su gradili Direkcija za izgradnju Tuzla, koje je u većinskom vlasništvu Grada, i građevinska kompanija "Giprom".

Kupci nekretnina, koji još čekaju useljenje, na zgradu su nedavno postavili nove transparente na kojima piše "13 kupaca je umrlo čekajući", "tražimo hitan tehnički prijem zgrade", "13 godina čekamo" i "zgrada 15. maj sramota grada".

U Udruženju kupaca nam kažu da se mora završiti tehnički prijem objekta da bi se priključila struja, a potom izdala i upotrebna dozvola da bi 160 porodica konačno uselilo u svoje stanove. Kada će se to dogoditi, još niko pouzdano ne zna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.