open-navfaktor-logo
search
Tuzlanska sramota
Kupci iz zgrade "15. maj": "Politika nas ne zanima, ne znamo kada ćemo useliti u stanove"
Uprkos uloženim novcima, velikim naporima koje ulažu da se zgrada završi, brojnim protestima koje su organizirali, kupci ni ove godine neće useliti u stanove koje su platili. Pri svemu tome još uvijek nema ni odgovora ko je za sve kriv
04.12.2019. u 12:50
get url
text
Kupci iz SPO "15. maj": Na useljenje čekaju 10 godina

Enver Bijedić, bivši direktor Direkcije za izgradnju Tuzla, jučer je ponovo otvorio priču u vezi Stambeno poslovnog objekta (SPO) "15. maj", koji se u Tuzli gradi od 2007. godine i još uvijek nije završen. On je je ustvrdio da je jedino on saslušavan u Tužilaštvu TK te da mu se sprema optužica, dok se druge osobe i pravna lica iz dvije krivične prijave u ovom slučaju nigdje ne spominju. Otkrio je i da ima saznanja da gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ima određene veze s postupajućim tužiocem u ovom predmetu Ćazimom Serhatlićem.

SPO "15. maj" je zgrada na Brčanskoj Malti u Tuzli koja trebala je biti završena tokom 2009. godine. Kupci nekretnina svoje stanove platili su više od 10 miliona maraka. Zgradu su gradili Direkcija za izgradnju Tuzla, koje je u većinskom vlasništvu Grada, i građevinska kompanija Giprom.

Prijave i tužilačka odluka

Kupci nekretnina podnijeli su krivičnu prijavu kojom optužuju kompaniju Giprom, odgovorne osobe u Gipromu Saliha i Burhana Šabovića, vlasnika parcele na kojoj je zgrada Mirsada Simičića, zatim Gradsku upravu na čelu s Jasminom Imamovićem, Envera Bijedića i Jasminku Šehović bivšeg direktora i aktuelnu direktoricu Direkcije za izgradnju i NN lica koja su bila u Upravnom i Nadzornom odboru Direkcije.

- Mi već tri godine čekamo na tužilačku odluku, jer naša krivična prijava predata je u oktobru 2016. godine. Obraćali smo se VSTV-u i Federalnom tužilaštvu, uputili otvoreno pismo glavnom kantonalnom tužiocu Tomislavu Ljubiću. Mi smo u pismu VSTV-u naveli da postoji sukob interesa jer je tužilac Ćazim Serhatlić bio šef inspekcija u Tuzli, dok su na objekat SPO "15. maj" nelegalno građeni spratovi - kaže Adisa Mehanović iz Udruženja građana "15. maj" koje okuplja kupce nekretnina iz spornog objekta.

Ona ističe da Bijedić jučer nije ništa posebno otkrio jer sve to što je on rekao kupci govore već tri godine.

- Nas ne zanimaju politička prepucavanja Jasmina Imamovića i Envera Bijedića. Ako je Bijedić znao za neke nepravilnosti dok je bio direktor Direkcije za izgradnju, trebao je javno istupiti ili odstupiti s dužnosti. Mi smatramo du su svi odgovorni, a nama je cilj da uselimo u stanove i upišemo se kao vlasnici - kaže Adisa Mehanović.

Završetak radova

Kada je u pitanju završetak same zgrade, Mehanović kaže da firma "Tom Cat" koja je preuzela posao nije još završila vanjsko uređenje i garaže.

- Još nam nije uvedena ni struja zbog neriješenih odnosa Giproma i podizvođača firme "Elektroinstalation M+H" Lukavac. Nisu obavili pripremne radove potrebne da Elektrodistribucija postavi satove za struju. Bez svega toga zgrada ne može dobiti tehnički prijem, a nakon njega može se priključiti struja u zgradu. Kupci traže hitno rješavanje ovog problema. Mi još ne znamo kada ćemo useliti - kaže Adisa Mehanović.

Ona ističe da su kupci nekretnina platili i rentu za nelegalno izgrađene spratove u iznosu 195.829,02 KM i očekuju naknadnu dozvolu za gradnju.

Uprkos uloženim novcima, velikim naporima koje ulažu da se zgrada završi, brojnim protestima koje su organizirali, kupci ni ove godine neće useliti u stanove koje su platili. Pri svemu tome još nema ni odgovora ko je za sve kriv.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.