Podsjećamo, objekat Doma penzionera sa pripadujućim zemljištem na aukcijskoj prodaji 30. augusta 2021. godine kupio je Mont Ing za 20,1 milion KM, a početna cijena na aukciji bila je 10,3 miliona KM.

VEZANI TEKST - Zavod PIO FBiH još nije potpisao ugovor sa kupcem Doma penzionera Nedžarići u Sarajevu

Kupac je ranije uplatio depozit 

- Ugovor s kupcem Mont Ing d.o.o. potpisan je 10. januara, a prema kojem se kupac obavezuje uplatiti kompletan iznos najkasnije 60. dan od dana potpisivanja ugovora. Kupac je ranije, po javnom pozivu za učešće u aukcijskoj prodaji, za objekt Dom penzionera Nedžarići ponudio iznos od 20,1 milion KM te je odabran kao najbolji ponuđač.

Od trenutka završetka javne aukcije pa do potpisivanja ugovora trajalo je usaglašavanje detalja ugovora, gdje je od kupca bila problematizirana činjenica uknjižbe spora nad nekretninom od Capital Holdinga. No, ugovor je potpisan te sadrži sve elemente koji su navedeni u javnom poziv za prodaju nekretnine i potpisan u potpunosti u skladu s uvjetima javnog poziva - pojašnjava nam Kvesić i dodaje:

- Kupac je ranije uplatio depozit u iznosu od 1.036.514,00 KM, te je potrebno u ugovorom navedenom roku uplatiti preostalih 19.063.486,00 KM. Ukoliko kupac ne izvrši ugovorenu obvezu u ugovorenom roku, Federalni zavod će zadržati uplaćeni depozit.

Capital Holding nije izvršio obaveze 

Podsjećanja radi, Dom penzionera krajem 2019. godine kupio je na aukciji Capital Holding, ali je kuproprodajni ugovor poništen krajem 2020. godine jer kupac nije izvršio obaveze. Depozit koji je iznosio više od milion KM prema ugovoru zadržao je Zavod PIO FBiH.