open-navfaktor-logo
search
Matrijarhalno društvo
Kulturno bogatstvo Himalaja: Pleme Mosuo u kojem žene imaju glavnu riječ
Pripadnica plemena Mosuo Muri Sarlasi kazala je kako u njihovim životima nema problema s kojima se susreću drugi ljudi, a među kojima su nesuglasice između snahe i svekrve, svađe oko nasljeđa, ali ni razvoda
11.08.2019. u 21:32
get url
text

Za razliku od mnogih društava širom svijeta u kojima muškarci imaju glavnu riječ, u plemenu Mosuo, koje živi u podnožju Himalaja, žene su glava porodice. Ovo matrijarhalno društvo jedno je od rijetkih takve vrste u svijetu, a njegovi pripadnici žive većinom u blizini jezera Lugu.

Članovi plemena žive u prostranim kućama sa svim članovima porodice. Glava kuće je najstarija žena, a djeca nose majčino prezime, dok muškarci imaju značajno manju ulogu.

Članovi prakticiraju jednu vrstu otvorenog, liberalnog braka, u kojem muškarac samo prespava u kući žene, a napušta je prije zore.

Muškarci nemaju odgovornosti za izdržavanje porodice niti brige o djeci. Štaviše, majčin brat je muški uzor djeci.

U ovom plemenu, žene vode glavnu riječ oko izdržavanja porodice i poslova u kući, ali muškarci koji imaju posao, zarađeni novac predaju glavi porodice.

Koliko god žene u plemenu imale kontrolu nad mnogim stvarima, to ne znači da vode lagodan i bezbrižan život.

Naime, obavljanje poslova poput kuhanja, čišćenja, obrađivanja zemlje i tome slično, može biti izrazito naporno za žene. S druge strane, s muškarcima se savjetuju oko pitanja iz politike, a uzgojem životinja i ribolovstvom bave se muškarci.

Čak je i njihov jezik zanimljiv za istraživače. U jeziku kojim govore članovi plemena ne postoje riječi za oca, strica (amidžu, očevog brata), zeta, snahu, svekrvu i tome slično.

{$galerijaFotografija}

Pripadnica plemena Mosuo Muri Sarlasi kazala je kako u njihovim životima nema problema s kojima se susreću drugi ljudi, a među kojima su nesuglasice između snahe i svekrve, svađe oko nasljeđa, ali ni razvoda.

Sarlasi vjeruje da su zajednice na čijem je čelu žena mnogo spokojnije.

- U matrijarhalnom društvu, krađe i zlostavljanja su svedeni na minimum - tvrdi Sarlasi.

Također, u ovom društvu je poželjno imati kćerku.

Svoje viđenje ovakvog načina života s novinarom Anadolije podijelio je i muškarac plemena Mosuo Ava Arta.

- Živjeti s ograničenim odgovornostima je dobro za muškarca. Ne predstavlja mi problem biti muškarac u matrijarhalnom društvu. Žene kontrolu drže u svojim rukama što muškarcima daje više slobode i komfora - rekao je Arta.

Kina, ipak, pleme Mosuo ne smatra jednom od 56 etničkih grupa koje su zvanično priznate u zemlji. Pleme broji oko 25.000 članova, a pojedine strane zagovaraju stav da je pleme Mosuo dio naroda Nakhi, mada među njima postoje značajne razlike.

Mosuo pleme je matrijarhalna zajednica, dok pripadnici Nakhija slijede suprotan put. Osim toga, postoje i značajne razlike u vjerovanjima, kao i jeziku kojim govore.

Pleme Mosuo živi na jednom izolovanom području zbog čega svoju kulturu može zaštiti od vanjskih utjecaja. Ipak, zbog prirodnih ljepoda područja na kojem žive, a i inicijative kineskih vlasti, sve je više turista koji odlaze na to područje.

U blizini jezera Lugu, gdje stoljećima žive članovi plemena, u posljednje vrijeme intenzivirana je gradnja ugostiteljskih objekata. To pomaže jačanju ekonomije na tom području, a za njihovo poslovanje zaduženi su većinom Hanski Kinezi, koji su dominantan element u zemlji.

Širom svijeta postoje i druga matrijarhalna društva (Samburu u Keniji, Tashi Sangmo u Nepalu, Bribis u Kostarici, Minangkabau u Indoneziji i Wodaabe u Nigeriji), mada njihov način života nije toliko izražen kao kod plemena Mosuo.

Pleme Mosuo, 11.08.2019.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.