open-navfaktor-logo
search
U igri osam stranaka
Kuloarske priče o vlasti u TK: SDP nudio DF-u poziciju premijera, SDA već skupila 18 ruku za većinu?
Zvanično još niko nije sastavio parlamentarnu većinu koja će voditi Tuzlanski kanton, ali nezvanične informacije koje smo dobili iz nekoliko izvora već daju naznake ko bi mogao prvi doći do minimalnih 18 ruku u Skupštini TK.
19.10.2022. u 15:21
get url
text

Kako sada stvari stoje, Stranka demokratske akcije (SDA) će u Skupštini TK imati 13 zastupnika, Socijaldemokratska partija (SDP) osam, Demokratska fronta (DF) četiri, Pokret demokratske akcije (PDA) tri, Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine (SD BiH), Stranka za BiH (SBiH) i Narod i pravda (NiP) po dva te Naša stranka (NS) jednog.

Ambicije za formiranje vlasti za sada su iskazali SDA i SDP, a predsjednik Kantonalnog odbora SDA Fahrudin Skopljak ranije je potvrdio da SDA i DF imaju načelni dogovor, što predstavlja 17 zastupnika.

Međutim, u kuloarima se priča da SDA već ima potrebnih 18 ruku za formiranje, vlasti, što je i Faktoru potvrđeno iz dva izvora, ali nam niko nije rekao čija bi ruka, eventualno, činila prevagu.

Iako je zvaničnih sastanaka između stranačkih delegacija veoma malo, kontakata između predstavnika stranaka itekako ima. Tako saznajemo da je DF-u iz vrha kantonalnog SDP-a došla nezvanična ponuda da ponude ime novog premijera, što nije izazvalo reakciju zvaničnih organa DF-a.

Naime, SDP sa svojim partnerima od ranije, PDA-om, NiP-om i Našom strankom ima 14 mandata u Skupštini TK, a dogovor s DF-om bi im osigurao minimalnu većinu.

Dodajmo da bi se se sutra u Tuzli trebale sastati delagacije Socijaldemokrata i SBiH, predvođene predsjednicima stranaka Enverom Bijedićem i Semirom Efendićem, a tema razgovora će biti formiranje zajedničkog bloka od četiri zastupnika. Hoće li ovog bloka biti i kome će se prikloniti, trebali bi znati vrlo brzo, a onda bi i priče o tome ko će činiti većinu u TK, mogle preći iz nezvanične u zvaničnu sferu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.