open-navfaktor-logo
search
Odgovorio Jakupoviću
Kukuruz: Vedrane, zar je moguće da su problem ljudi koji poštuju zakon; sram te bilo!
Sifet Kukuruz, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje, nauku i mlade u Vladi Kantona Sarajevo, u autorskom tekstu u novom broju sedmičnika Stav, odgovorio je na pritiske koji dolaze iz stranke Narod i pravda, a cilj im je da se Kukuruz skloni sa te pozicije. Da će Kukuruz "završiti u komunali" nedavno je u skupštinskoj Viber grupi napisao NiP-ov zastupnik Vedran Jakupović. Zahtjev da se Kukuruza smijeni s pozicije pomoćnika ministra NiP je imao i u vrijeme ministrice Zinete Bogunić, što je ona obzanila za skupštinskom govornicom. 
25.12.2020. u 11:36
get url
text

U nastavku prenosimo autorski tekst Sifeta Kukuruza: 

U posljednjih nekoliko dana zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Vedran Jakupović iznosio je u javnom prostoru neargumentirano kvalifikacije u odnosu na moj rad kao državnog službenika i uzimao sebi za pravo da sugerira budućoj ministrici za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo kako da se odredi u odnosu na moj budući profesionalni i radno-pravni status. S tim u vezi, osjećam svojom obavezom javno se obratiti zastupniku Vedranu Jakupoviću.

Temeljem čega smatraš da tebi pripada pravo da određuješ radno-pravni i profesionalni status državnih službenika ili da ti pripada pravo da u javnim nastupima sugeriraš drugima kako bi trebalo pozicionirati državne službenike? Koji i kakav legitimitet ti omogućava da to radiš, bilo tajno bilo javno?

Ko si ti uopće da, zloupotrebljavajući Skupštinu Kantona Sarajevo i javni medijski prostor, sebi uzimaš za pravo da ocjenjuješ kvalitet mog rada kao državnog službenika? Koji i kakav kvalitet ti posjeduješ da možeš procjenjivati kvalitet drugog? Ko si ti da donosiš svoj sud o mom radu o kojem spoznaju zasnivaš na informacijama "koje su svima dobro poznate"?

Ko ti daje za pravo da pod krinkom depolitizacije državne službe brutalno vršiš njenu politizaciju? Trebao bi znati da radno-pravni status bilo kojeg državnog službenika ne bi smio biti rezultat političkih odluka nego da je on posljedica ispunjenosti kriterija i uvjeta stručnosti i sposobnosti koje propisuje Zakon o državnoj službi.

Svojim neistinitim i zlonamjernim izjavama ugrožavaš moje pravo na moralni integritet u obavljanju poslova pomoćnika ministra. Kao zastupnik u tijelu koje je nadležno da usvaja zakone, morao bi znati da svaki državni službenik ima zakonsko pravo na pošten i pravedan tretman u svim aspektima kadrovske politike, bez bilo kojeg oblika diskriminacije.

Ko si ti da nekoga "ostavljaš" na poziciji državnog službenika na osnovu svog doživljaja njegove ličnosti i rada? Da li je to poruka budućoj ministrici kako neće imati autonomiju i samostalnost u svom radu i odlučivanju, da neće moći samostalno, na osnovu vlastitog uvjerenja, donijeti odluku o mom budućem radno-pravnom statusu i statusu ostalih državnih službenika?

Ti očito ne razumiješ šta znači ocjena ministra o radu državnog službenika i šta ona za sobom povlači. Da li si upoznat kojim su ocjenama u proteklim godinama ministri ocjenjivali moj rad, bez obzira iz koje su političke opcije bili kandidirani na poziciju ministra?

Tvoj pristup, kao zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, mora biti baziran na osnovu činjenica i dokaza, a ne na osnovu "prenesenih" informacija i doživljaja pojedinaca iz akademske ili političke zajednice s kojima si interesno povezan.

Tvoje opservacije i konstatacije govore samo o tebi, jer o mom radu ne govore ništa.

Ti ne poštuješ ljudsko dostojanstvo i dignitet, što si pokazao i kroz interni karakter prepiske sa zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo. Povrijedio si njihov dignitet jer si im, kako kažeš, "bacio kosku" i izložio ih situaciji da su svjedoci neprihvatljivog modela i obrasca političkog djelovanja. Na takav način povrijedio si i kredibilitet Skupštine Kantona Sarajevo kao zakonodavnog organa.

Vedrane Jakupoviću, ja sam na poziciju državnog službenika postavljen u skladu sa zakonskim procedurama i uz ispunjavanje svih zakonskih uvjeta i nisam kandidat niti jedne političke stranke, iako sam uvjeren da bi mnoge političke stranke bile sretne imati u svom članstvu osobu koja ima znanje i moju predanost profesionalnom radu. Nisam pod utjecajem politike, kako mi to pokušavaš neosnovano kao hipoteku nametnuti. Moj doticaj s politikom i utjecaj politike na moj rad ogleda se isključivo u mom beskompromisnom zalaganju za provođenje i poštivanje zakona koje politika prethodno, kroz Skupštinu Kantona Sarajevo, kreira i usvoji.

Vedrane Jakupoviću, ukoliko imaš interesa da se upoznaš o kvaliteti mog rada, ne bi trebao pitati i slušati samo sebi slične pojedince u akademskoj zajednici. Pozovi sve zainteresirane u akademskoj zajednici da ti kažu šta misle o mom radu. Pitaj studente i uposlenike Univerziteta u Sarajevu kao i uposlenike drugih visokoškolskih ustanova. Naravno, možeš pitati i državne službenike i namještenike Kantona Sarajevo. Pitaj i ministre koji su u proteklom periodu bili zaduženi za resor obrazovanja; ko je, čiji je, kako radi i da li uopće radi Sifet Kukuruz?

Sugeriram ti da više informacija zatražiš od kolege zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo prof. dr. Damira Marjanovića, koji je i potpisao rješenje o mom postavljanju na poziciju pomoćnika ministra, a koji nikada nije bio član političke stranke s kojom me povezuješ. Pitaj ga da li se pokajao što je to učinio i da li bi to ponovo učinio. Pitaj i sve bivše ministre u čijem sam mandatu obavljao poslove prosvjetnog inspektora ili pomoćnika ministra, počev od mr. Safeta Keše, prof. dr. Fahrudina Oručevića, doc. dr. Emira Suljagića, prof. dr. Elvira Kazazovića, mr. Zinete Bogunić, aktuelnog ministra mr. Anisa Krivića, šta misle o mom radu. Pitaj sve njih, reći će ti objektivno i nepristrano, jer kao što možeš uočiti, pomenuti ministri predstavljaju različite političke opcije u Kantonu Sarajevo. Pitaj, Vedrane, i informiraj se iz "prve ruke", kako to dolikuje zastupniku u Skupštini Kantona Sarajevo.

Vedrane, nas dvojica smo u proteklom periodu ostvarili komunikaciju u tri slučaja. U jednom slučaju si mi neposredno saopćio svoje nezadovoljstvo zvaničnim stavom Ministarstva (koji a priori identificiraš i poistovjećuješ sa mnom) u slučaju ostvarivanja stručnog usavršavanja tvoje uvažene supruge (kojoj se izvinjavam što je u ovom kontekstu spominjem) na Stomatološkom fakultetu s klinikama Univerziteta u Sarajevu. Pozvao sam te da zajedno analiziramo taj dopis i razmotrimo pravnu zasnovanost stava koji je u tom slučaju iskazalo Ministarstvo. Kako to nikada nisi učinio, pozivam te da objaviš akt Ministarstva kako bi javnost, ali i nadležni na pomenutom fakultetu, kao i na Univerzitetu u Sarajevu, ali i cijela akademska zajednica, mogli procijeniti zakonsku osnovanost stava Ministarstva, koji, što ti u svojoj iracionalnosti previđaš, ne mora biti i nužno moj stav. Svojom tvrdnjom da "vladam" visokim obrazovanjem uvrijedio si i sve ministre koji su obnašali ili vrše dužnost ministra. Nisu, Vedrane, ministri osobe koje ne razumiju oblast za koju su zadužene i s kojima se može upravljati.

U druga dva slučaja naša komunikacija ogleda se kroz rad u Komisiji za realizaciju javnog poziva za dodjelu sredstava za programe nauke 2019. godine. Bilo bi korektno da javno kažeš odnos koji sam iskazao tokom rada u ovom postupku. Naravno, tvoj stav ili doživljaj mog rada javnost bi radi objektivnosti trebala čuti zajedno sa stavovima ostalih članova Komisije. Pozivam sve članove Komisije, naravno, ukoliko dijele tvoj doživljaj, da ti javno daju podršku. Treći slučaj našeg kontakta bio je u postupku provjere ispunjenosti uvjeta za realizaciju studijskog programa na jednoj privatnoj visokoškolskoj ustanovi na području Kantona Sarajevo, a gdje je bilo prikazano i tvoje ime na listi akademskog osoblja koje bi trebalo sudjelovati u realizaciji nastavnog procesa. U konkretnom slučaju bio sam predsjednik Komisije koja je dala negativno mišljenje u odnosu na ispunjenost uvjeta za izvođenja nastave. To, naravno, nije imalo nikakve veze lično s tobom i tvojim potencijalnim angažmanom na toj visokoškolskoj ustanovi. Pozivam javno vlasnika visokoškolske ustanove koja je podnijela zahtjev Ministarstvu za izdavanje saglasnosti za realizaciju nastavnog procesa, kao i sve članove komisije, da ti daju podršku ukoliko je moje postupanje u tom slučaju bilo neprofesionalno. Nadam se da tvoj animozitet i ocjena kvaliteta mog rada nema svoje ishodište u naprijed pomenutim događajima.

Vedrane Jakupoviću, na poziciju pomoćnika ministra nisam postavljen po nalogu ili direktivi bilo koje političke stranke niti služim ciljevima i interesima bilo koje političke stranke. Želim i obaveza mi je da služim interesima države BiH i Kantona Sarajevo. Moje opredjeljenje potvrđuju činjenice, a ne samo konstatacije. Javnosti je poznato da sam u svom radu pokretao mehanizme utvrđivanja odgovornosti dekana fakulteta koji su bili bliski političkoj opciji za koju me ti pokušavaš vezati, podnosio sam prekršajne naloge kao i prijave nadležnom tužilaštvu, bez obzira koja politička opciji je bila na vlasti kada je ta osoba imenovana na dužnost. Pokretao sam i mehanizme odgovornosti ministra obrazovanja i sekretara Ministarstva kada su mi pokušali uskratiti zakonsko pravo da obavljam poslove pomoćnika ministra. Odbijao sam izvršavati zahtjeve premijera bez prethodno izdatog pisanog naloga, kada sam procijenio da je isti suprotan zakonskim propisima. Dakle, uvijek sam odbijao kršiti zakon bez obzira na postojeći odnos političkih snaga u Kantonu Sarajevo. Naravno, nastavit ću to raditi i ubuduće, bez obzira koje poslove budem obavljao i ko bude predstavljao parlamentarnu većinu u Kantonu Sarajevo, jer "malo je izgubljeno ako je čast sačuvana".

Vedrane Jakupoviću, zašto pokušavaš ostvariti politički i lični utjecaj u oblasti visokog obrazovanja želeći po svaku cijenu ukloniti mene s pozicije pomoćnika ministra? Ukoliko imaš interesa u toj oblasti, mogao bih ti kao stručnjak i kao legalista pomoći da ti se to pravo ne uskrati. Ukoliko ti je u interesu kvalitet, zašto utjecaj ne vršiš kroz zakonska rješenja u oblasti visokog obrazovanja i nauke? To je tvoje legitimno pravo, ali i obaveza. Ne možeš samo kritizirati, moraš, da bi tvoja kritika bila kredibilna, ponuditi i konkretna rješenja za izazove u oblasti visokog obrazovanja i nauke.

Zašto mi pokušavaš staviti hipoteku izvršioca naloga političke prirode? Ja takve naloge niti primam niti bi se oni kod mene primili. Ne možeš iznositi takve tvrdnje ukoliko za njih ne možeš ponuditi dokaze jer je to onda pokušaj linča. To mogu činiti i čine samo neozbiljni ljudi i nezreli političari. U vezi s tvojim klevetama da izvršavam političke naloge, želim te informirati da sam bio predsjednik komisije koja nije dala pozitivno mišljenje na elaborat o osnivanju visokoškolske ustanove čiji je osnivač bio predsjednik možda i najutjecajnije općinske organizacije u Kantonu Sarajevo, političke stranke za koju me ti vežeš.

Nemoj u svom političkom aktivizmu usvajati princip da svi s kojima se ne slažeš pripadaju i služe nekoj opozicionoj stranci. Imao bih ja tebi, Vedrane, još puno toga argumentirano i dokumentirano pojasniti, ali ne želim na tebe gubiti niti vrijeme niti energiju.

Ovo moje javno obraćanje moja je obaveza i dug prije svega prema mojoj porodici, a ne potreba da tebi bilo šta dokazujem.

Ovo je obraćanje i radi svih vrijednih i čestitih članova akademske zajednice s kojima sam često sarađivao i u toj saradnji mnogo toga naučio. Svakako, ovo je obraćanje i radi svih državnih službenika i namještenika kojima želim poručiti da je krajnje vrijeme da jasno i glasno kažu kako nisu i ne mogu biti glavni krivci za stanje u javnom sektoru, iako im se konstantno stavlja hipoteka da su "rak-rana" javnog sektora. Ne postoji državna služba ili administracija na svijetu koja će bez kontinuiteta i stabilnosti političke vlasti izgraditi sistemske pretpostavke za funkcionalnu i efikasnu javnu službu. Licemjerno je očekivati bolje rezultate u oblasti obrazovanja kada mandat ministra u pravilu traje kao jedno godišnje doba i kada je kadrovska popunjenost Ministarstva 40 posto u odnosu na broj sistematiziranih mjesta. Naravno, tebe to ne zanima, tebi nije bitna analiza stanja i objektivno sagledavanje konteksta u kojem se procesi odvijaju, iako takve okolnosti direktno utječu na kvalitet.

Vedrane Jakupoviću, ovo moje obraćanje ima svoje opravdanje i u potrebi da ti jasno i glasno kažem da te se ne bojim, niti tebe niti bilo koje druge politike. Uvijek sam spreman iskazati najviši stepen poštovanja onome koga ne poznajem, ali i onoga za koga se lično uvjerim da to zaslužuje. Ti si javno pokazao da te se ne može svrstati niti u jednu od pomenutih kategorija.

Istinski problem ovog društva nikada nisu bili državni službenici niti administracija nego isključivo politika. Kao državni službenik opredijeljen sam stameno i predano raditi u interesu države, a interes države uspostava je sistema u kojem ničiji status ili pravo neće zavisiti od pojedinačne volje. Niti moje volje, a niti tvoje samovolje.

Oblast komunalne privrede ili bilo koja druga oblast zasigurno će biti na dobitku ukoliko u političkim previranjima i igrokazima budem raspoređen da obavljam te poslove, ali sam isto tako uvjeren i da će oblast visokog obrazovanja, nauke i mladih biti uskraćena za državnog službenika koji se zalaže za izgradnju sistemskih pretpostavki kako bi ova, možda i najznačajnija oblast društvenog života bila što manje ovisna o turbulencijama koje pogađaju političku scenu.

VEZANI TEKST - Opet po Kukuruzu: Zahiragić razotkrio Konakovićeve planove, Jakupović tvrdi da"baca koske"

Na kraju, Vedrane Jakupoviću, uvijek mi je bila neshvatljiva tvoja izjava kao člana zakonodavnog tijela Kantona Sarajevo koju si dao na tematskoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo 2019. godine, koja je bila posvećena stanju u oblasti obrazovanja, a kojom prilikom si javno rekao kako je Sifetu Kukuruzu bitno samo "da je sve po zakonu". Vedrane, zar je moguće da su problem ljudi koji poštuju zakon? Ako smatraš da zakoni nisu dobri, moraš raditi na tome da ih popraviš, a ja ću ih i tada, kao i sada, s istim žarom sprovoditi u praksi.

Vedrane Jakupoviću, kod mene je uvijek tako bilo, a tako će i biti ubuduće, jer zakon izražava opće, društvene interese, a ne interese pojedinaca ili određenih grupacija.

Ja se zbog takvog svog rada ne moram stidjeti, a tebe neka je stid i sram.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.