open-navfaktor-logo
search
Stavovi
Kukić: U BiH se ne slave evropske vrijednosti, već one plemenske i fašistoidne
Jesu li "navijači" samo dio tipičnog zatucanog balkanskog ambijenta u kojem se najviše profitira nacionalizmom, proglašavanjem zločinaca nacionalnim junacima i jeftinim populizmom
02.12.2019. u 22:07
get url
text

Josip Šimunić je 2013. godine mimo svoje volje završio karijeru u dresu fudbalske reprezentacije Hrvatske jer je na svojoj koži osjetio šta za FIFA-u i UEFA-u znači nulta tolerancija kada je u pitanju veličanje fašizma.

Nekadašnji defanzivac naših zapadnih susjeda je na stadionu Maksimir nakon meča s Islandom uzvikivao ustaški poklič iz zloglasne NDH "Za dom spremni" i tu mu je bio logičan kraj. Dobio je 10 utakmica suspenzije, Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. ostalo mu je, kao što je i zaslužio, samo pusti san.

Pokušao je rođeni Australac žaliti se i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, nisu ga htjeli ni saslušati. Tako stoje stvari u civiliziranoj Evropi. U Bosni i Hercegovini je, nažalost, potpuno drugačije. Kazne za veličanje ratnih zločinaca i fašizma su simbolične i kao takve neće prekinuti njihovo ponavljanje. Ili je problem druge prirode. 

Jesu li "navijači" samo dio tipičnog, kako se to obično naziva "zatucanog balkanskog ambijenta", u kojem se najviše profitira nacionalizmom, proglašavanjem zločinaca nacionalnim junacima i jeftinim populizmom.  A gladan i ekonomski nemoćan narod se tako lako lijepi za to.

- Navijači i njihovo ponašanje odražavaju ambijent u kojem živimo. U tom ambijentu je sasvim normalno proglašavati zločince junacima, u tom ambijentu pravo na život običnog čovjeka je marginalizirano u odnosu na visoke nacionalne ciljeve. Slavljenje svih zlikovaca iz Drugog svjetskog rata i ovog posljednjeg od 1992. do 1995.  je "prirodno" razmišljanje. Ovo je iščašeno društvo, zato mladi odlaze. Oni nisu spremni da čekaju neko bolje sutra, nego žele živjeti danas. Ljudi bježe zbog svoje djece, ovdje se ne slave evropske vrijednosti, već one plemenske i fašistoidne – rekao je za Faktor sociolog Slavo Kukić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.