open-navfaktor-logo
search
Pogled u susjedstvo
Kukić: Grabar-Kitarović je hrvatska nacionalna sramota, a odnos RH prema BiH će ostati isti
Grabar-Kitarović sve više predstavlja nacionalnu sramotu za Hrvatsku, smatra mostarski profesor komentirajući kandidate za predsjednika Hrvatske
18.12.2019. u 08:07
get url
text
Kolinda Mičanović Škoro

U nedjelju, 22. decembra, u Hrvatskoj će biti održani predsjednički izbori, a sasvim je izvjesno da će se za fotelju na Pantovčaku boriti aktuelna predsjednica i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović (SDP) i Miroslav Škoro, nezavisni kandidat.

Prema procjenama medija u našem zapadnom susjedstvu, niko od nabrojanih kandidata neće u prvom krugu osvojiti natpolovičnu većinu glasova, tako da će uslijediti drugi krug 5. januara. Tokom predizborne kampanje Grabar-Kitarović je posjetila Bosnu i Hercegovinu, održala je skupove u Mostaru, Bugojnu, Vitezu…

Poruke odaslane vjernoj bh. biračkoj bazi bile su svojevrsna repriza njenih poznatih stavova.

–  Nema tog razgovora s međunarodnim dužnosnicima gdje ne govorim o vama, Hrvatima, i gdje ne govorim o Bosni i Hercegovini, o tome da Hrvati moraju birati svoje političke predstavnike i biti jednakopravni u svakom pogledu s ostala dva naroda. Neću stati dok ne izborimo promjenu sramotnog izbornog zakona koji diskriminiše naš narod. Na tome radimo i u tome ćemo uspjeti. Ne prihvatam podlu floskulu o tome da se Hrvatska miješa u unutrašnja pitanja druge države. Ustav Republike Hrvatske nam nalaže brigu o našem narodu u Bosni i Hercegovini – kazala je Grabar-Kitarović u Bugojnu i naglasila je kako se "čvrsto zalaže i za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine".

 Njen rival na političkoj desnici Škoro je tokom kampanje izjavio da će, ukoliko postane predsjednik, prvo posjetiti BiH.

- Prvo ću posjetiti hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Zatim, imenovat ću posebnog, specijalnog savjetnika za BiH, zato što je to vitalni interes, ne samo Hrvatske, nego je to i zemlje u kojoj bi hrvatski narod trebao biti suveren – kazao je Škoro.

Milanović neće imati ni dana kampanje u BiH.

-  U BiH neću ići jer nije uparivo s mojim načinom i svime što sam govorio do sada. Mislim da oni u Bosni znaju ko bi im prvi skočio u pomoć kad nešto treba, ali ova prljava svakodnevna politika i ono što HDZ tamo radi već 30 godina je nešto u čemu ne mogu učestvovati - kazao je Milanović, koji je prije nekoliko dana podvukao kako podržava izmjenu Izbornog zakona tako da Hrvati mogu birati svog predstavnika.

Bez obzira na to ko u narednih pet godina bude predsjednik Hrvatske, velike, pozitivne promjene politike prema BiH neće biti, stav je uglednog mostarskog profesora Slave Kukića.

- Sasvim je izvjesno da bismo mogli i narednih pet godina svjedočiti istom odnosu Hrvatske prema BiH. Ne vjerujem da će pobjednik biti poput nekadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića i reći: Hrvatima je BiH domovina, a glavni grad Sarajevo.

Što se tiče očekivanja od izbora, pretpostavljam da u drugi krug prođe Milanović koji bi možda mogao biti drugačiji nego 2016. kada je izgubio parlamentarne izbore u Hrvatskoj zbog promijenjene retorike, karakteristične po nacionalističkom rakursu – kazao je Kukić.

Govoreći o Milanovićevim protivnicima, Grabar-Kitarović i Škori, Kukić je naglasio:

-  Oni vode naglašenu "domoljubnu" ortodoksnu desnu političku kampanju. To ne obećava dobar odnos prema BiH kao prvom susjedu. Procjenjujem da će u drugom krugu Milanović lošije stajati jer ko god da pobijedi u obračunu kandidata desnice, imat će veće šanse da u konačnici postane predsjednik.

Hrvatska je konzervativna zemlja, sa izrazitim desnim političkim filingom. Lično, samo da ne pobijedi Grabar-Kitarović jer ona sve više predstavlja hrvatsku nacionalnu sramotu i nešto što ne stvara dobar imidž države u svijetu – poručio je Kukić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.