open-navfaktor-logo
search
Savjeti profesionalaca
Kuhari otkrili najčešće greške koje pravimo dok kuhamo kod kuće i kako ih ispraviti
Volite kuhati, ali i niste baš vješti u pripremi jela!? Nemojte očajavati, jer postoji rješenje.
26.08.2020. u 10:55
get url
text

U nastavku stručnjaci su nabrojali najčešće greške koje prave kuhari amateri dok kuhaju kod kuće i objasnili koja je razlika ako se stvari rade na pravi i pogrešan način.

Ne koristite oštar nož

- Oštri noževi su obavezni. Često se kuhari amateri boje oštrih noževa, ali zapravo su tupi oni koji mogu uzrokovati najviše štete. Uložite u dobar nož i kvalitetno ga oštrite kada je potrebno. To će vam unaprijediti kuhanje, a i više ćete uživati u njemu - kaže Karen Akunowicz, vlasnica i glavna kuharica restorana Fox & the Knife u Bostonu.

Koristite stare, suhe začine radije nego svježe

- Kada je god moguće koristite svježe začine, jer ništa ne dodaje okus jelu kao oni. Prstohvat svježih začina može potpuno promijeniti jelo. Ako ipak koristite suhe začine, pazite da ih redovno obnavljate. Origano koji je godinama na polici u kuhinji neće nikako pomoći jelu - savjetuje Karen Akunowicz.

Dodajete začine samo na kraju

- Često, kuhari amateri ne začine svoje jelo sve do samog kraja kuhanja. Stavljati so i biber u jelo tokom kuhanja najbolji je savjet koji mogu dati. Isto to radite i sa drugim začinima i biljem, pa ćete jelo dići na novi nivo - kaže Akunowicz.

Oslanjanje na već pripremljene namirnice

- Kupovanje svježih namirnica veoma je važno. Puno ljudi misli da je bolje uzeti već pripremljene namirnice, ali ja vjerujem da je kupovanje namirnica u sirovom obliku jedini način na koji možete biti sigurni da kupujete svježe proizvode. Potrebno je malo više vremena, ali na kraju se isplati - govori chef Michael Glazier, glavni kuhar u restoranu A’Vert Brasserie u Connecticutu.

Kada prepečete meso i ne ostavite ga da odstoji

- Mnogi stave piletinu na roštilj i ne skidaju je dok ne postane „zagoreni haos“. Kupite dobar kuhinjski termometar i tada ćete uvijek znati koje temperature je meso koje pripremate. I uvijek pustite meso da odstoji barem 10 minuta nakon što ste ga ispekli, a potom poslužite - savjetuje Glazier.

Ne pratite doslovno recept, pogotovo kod kolača

- Česta greška koju kuhari amateri rade kod pripreme kolača je da preskaču korake, primjera radi, kada stavite kolačiće u rernu prije nego što ste je prethodno zagrijali. Doslovno praćenje recepta u pripremi kolača imperativ je i ključ uspjeha - kaže chef specijaliziran za slastice, Rabii Saber iz Four Seasonsa u Disney Worldu u Orlandu.

Koristite namirnice sobne temperature dok pravite koricu na piti

- Kako biste napravili super pahuljastu, kremastu koru pite bez dodavanja masnoće, pazite da vam maslac i voda budu hladni. Volim narezati maslac, a zatim ga ugurati u zamrzivač na 15 minuta prije nego što ga umiješam u brašno. U vodu možete staviti kockice leda - savjetuje Maya-Camille Broussard, vlasnica restorana Justice of the Pies iz Chicaga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.