open-navfaktor-logo
search
Uskoro glavni projekat
Kuda će kroz Sarajevo prolaziti gradska brza cesta
Na sastanku u JU Ceste FBiH i Vlade Kantona Sarajevo dogovoreno je pokretanje inicijative prema Vladi FBiH za hitno projektovanje gradske brze ceste kroz Sarajevo, koja bi se povezala na Prvu transverzalu kada bude izgrađena.
14.10.2020. u 21:44
get url
text
Gradska brza cesta

Kantonu Sarajevo treba hitno idejni projekat gradske brze ceste za dionicu od Pofalića do Građevinskog fakulteta, sa ostvarivanjem konekcije sa Prvom transverzalom, kazao je za Faktor Faruk Kapidžić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

- Gradska brza cesta bi se protezala od Građevinskog fakulteta kroz tunel Ciglane, a onda preko nadvožnjaka iznad Željezničke stanice Sarajevo do Pofalića. Davno izgrađeni stubovi koji se nalaze kod firme Penny bit će pomjereni, a ostali stubovi se neće dirati i tako će se doći do Fabrike duhana Sarajevo u naselju Pofalići. Ovo je plan star 40 godina i treba napraviti samo nekoliko korekcija u vezi s Prvom transverzalom i uraditi Glavni projekat da bi se moglo početi sa eksproprijacijom zemljišta. Da bi se sve to isprojektovalo, trebalo bi oko pet mjeseci, a onda bi se tek moglo krenuti u eksproprijaciju zemljišta – pojasnio je ministar Kapidžić.  

Počelo uređene tunela iznad pijace Ciglane

- Izgradnja Prve transverzale ne može početi dok se ne uradi dio gradske brze ceste od Pofalića do Građevinskog fakulteta, tvrdi ministar i dodaje:

- Tunel koji se nalazi iznad pijace Ciglane bio bi odsječen. Zbog toga smo imali sastanak sa predstavnicima Cesta Federacije FBiH, Direkcije za puteve KS i Vlade Federacije BiH, da se promijeni odluka i da se prvo projektuje dionica gradske brze ceste od Pofalića do Građevinskog fakulteta. Dogovoreno je da će u najkraćem mogućem roku biti pokrenuta inicijativa prema Vladi Federacije BiH, kako bi se i za spomenutu dionicu hitno pokrenulo projektovanje, te blagovremeno izvršilo usklađivanje sa projektom Prve transverzale. To je potrebno kada se završi Prva transverzala da se može napraviti spoj sa gradskom brzom cestom, da bi saobraćaj mogao funkcionisati kroz tunel Ciglane do Velešića – kazao je Kapidžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.