open-navfaktor-logo
search
Na području Trnova
Kuća Miovčića u Ledićima: Bila je osnovna škola, u njoj živio prvi inženjer sa ovog kraja, a donosile se i važne odluke
Etno kuća i spomenik Narodnooslobodilačkog rata u naselju Ledići, na području općine Trnovo, nekada je bila poznata kao kuća Miovčića.
16.03.2020. u 08:00
get url
text

U toj je kući 30. juna 1942. godine Vrhovni štab Narodno-oslobodilačke vojske (NOV) i Partizanski odredi Jugoslavije (POJ) na čelu sa Josipom Brozom Titom održao jednu od najvažnijih sjednica Centralnog komiteta (CK) Saveza komunista Jugoslavije (SKJ) na kojoj su, kako historičari navode, ojačane i potvrđene temeljne vrijednosti Bosne i Hercegovine.

Na toj sjednici je odlučeno da formacije jedinica imaju borce pripadnike iz svakog naroda, što je temelj zajedništva, uspjeha, ali i prepreka zločinima jednih protiv drugih, da se odvoje značajni vojni resursi za osiguranje centralne bolnice čime je potvrđeno da oružana borba mora imati humanističke ciljeve u najtežim uvjetima i da se pošalju odgovorne osobe za pokretanje ustanka u Hrvatskoj i jačanje borbe u drugim dijelovima tadašnjih okupiranih teritorija.

Tadašnja kuća Miovčića je dobila namjenu osnovne škole i prvi inženjer iz ovog kraja upravo dolazi iz ove kuće.

Postojale su dileme da li je zaista održana sjednica CK Komunističke partije Jugoslavije (KPJ), ali je ona otklonjena posjetom Josipa Broza Tita 1956. godine Famosu kada je pozvao Salku Hošića Bega i Maksima Miovčića da im se zahvali za gostoprimstvo u toku rata.

Ledići su okruženi mnogim elementima kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa na obroncima Treskavice i Bjelašnice, a u blizini Visočice kanjona Rakitnice i Trnova. Spomenik NOR-a je pod zaštitom države, a u samoj blizini sela, postoje dvije nekropole sa 176 stećaka od čega 17 sljemenaka i tri izuzetnih dimenzija.

U Ledićima je uglavnom bilo pravoslavno stanovništvo, tu je bila džamija sve do 1926. godine kada je zbog dotrajalosti, dogovorom džematlija iz Dejčića, Dujmovića i Ostojića prenesena u Dejčiće.

Selo je kao raritet imalo malu hidrocentralu za rasvjetu po okončanju Drugog svjetskog rata.

S posebnim poštovanjem stanovnici ovog kraja se sjećaju Maksima Miovčića i Osmana Krupalije koji su sačuvali obraz u ovom kraju u Drugom svjetskom ratu, spriječivši svojim angažmanom zločine, braneći jedni druge.

Također smatraju da su ova dva domaćina bila živa da uzroka za spomenike zadnjeg rata vjerovatno ne bi bilo u Ledićima.

Kao monument kuća predstavlja i simbol kulture življenja i obilježje važnih događaja iz perioda NOR-a.

Ova kuća je obnovljena i prvog marta je upriličeno otvorenje uređenog objekta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.