open-navfaktor-logo
search
Dvogodišnji projekat
Kuća dobrih tonova iz Srebrenice u projektu Kreativne Evrope "Songs for Europe"
Objavljivanjem kompozicije We Want To Sing Together zvanično je otpočeo dvogodišnji projekat Kreativne Evrope "Songs for Europe". 
01.12.2020. u 20:19
get url
text

Autor muzike i teksta je profesor Gerald Wirth, umjetnički direktor Bečkih dječaka i predsjednik Wirth Akademije, a izvedena je u saradnji četiri partnera u projektu – Kuća dobrih tonova iz BiH, Superar iz Slovačke, El Sistema iz Grčke i Wirth Akademija iz Austrije.

Djeca i mladi iz regije Srebrenica će, učestvujući u ovom projektu, imati priliku da uče i razvijaju se prateći savremene programe i metodologiju u izučavanju muzike, a Kuća dobrih tonova će kroz svoje djelovanje nastaviti promovirati kulturne i umjetničke vrijednosti BiH.

- Ovo je velika čast za našu organizaciju i na ovaj način pokazujemo da se može postići mnogo ukoliko se radi kvalitetno i predano. Istakli smo se kao organizacija koja je kadra da realizira projekte od evropskog značaja i da bude ravnopravan partner u njima i znači nam što ćemo naredni period stvarati muziku s partnerima iz Evropske unije. Već osam godina u Srebrenici promovišemo prave vrijednosti, radimo s djecom i mladima svih etničkih pripadnosti i zajedno s njima šaljemo poruku mira. To je prepoznato i kroz projekat "Songs for Europe". Uprkos krizi i mjerama usljed pandemije, uspjeli smo producirati promotivnu kompoziciju i video i u radu s našim studentima već primjenjujemo metode iz ovog projekta - rekao je Ismar Porić, generalni menadžer Kuće dobrih tonova.

Svi učesnici u projektu "Songs for Europe" će ekskluzivno koristiti prednosti SMART metodologije podučavanja u nastavi muzike. Metodologiju je osmislio profesor Gerald Wirth, a ona podrazumijeva softver koji mjeri pažnju, angažovanost i glasovne kapacitete kod studenata. Koristeći se ovom metodom, nastavnici će brzo unaprijediti svoje predavačke vještine.

- Naši studenti, djeca i mladi iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana, bit će među prvima u svijetu koji će učiti prema SMART metodama. Dok još u školama koriste stare udžbenike, mi ćemo raditi na način koji spaja ljepotu stvaranja muzike i savremenu tehnologiju. Upravo zbog toga smo uživali posljednjih mjeseci stvarajući kompoziciju i video "We Want to Sing Together" koju posvećujemo Evropi - dodao je Porić.

Socijalna inkluzija će biti u prvom planu svim partnerima u projektu, a muzika će se koristiti kao platforma za promociju kulturnih i umjetničkih vrijednosti. Djeca i mladi će, učestvujući u ovom procesu, biti promotori tih vrijednosti.

- Oslanjajući se na naša prethodna iskustva, možemo potvrditi da mladi ostvaruju rapidan napredak u učenju ukoliko se zabavljaju tokom tog procesa. Oni će kroz ovaj projekat otkriti šta su zaista u stanju postići, a da to nisu ni znali. Učit će brzo i lako - rekao je profesor Wirth.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.