Kuća puna smijeha: Supružnici Tomić iz Rame imaju devetero djece

objavljeno: 23.02.2018. u 19:19

Današnje porodice u prosjeku imaju od dvoje do četvero djece. Nažalost, taj broj se s novim generacijama smanjuje. Nije tako samo u BiH, nego je još gori standard u državama u okruženju. 

Rijetke su porodice koje imaju petero i više djece. Uvijek postoje razlozi zašto je tako. Ipak, neki ne gledaju na razloge, nego su pune vjere i hrabrosti.

Među takvima su i Ante i Mara Tomić, koji su prije sedam dana dobili deveto dijete i to djevojčicu, piše Bljesak.info.

Ante je iz Jaklića, a njegova supruga Mara je iz Rumboka. Brak su sklopili 2000. godine. U skladnom braku dobili su deveto dijete.

Najstarija kćerka Ružica (2002.) pohađa Srednju školu Prozor obrazujući se za zanimanje kuhar. Monika (2004.) pohađa osmi razred, brat Josip (2005.) ide u šesti razred, Zoran (2007) učenik je petog razreda, Petra (2008.) četvrti je razred, Ivana (2009.) je drugi. Svi su oni uspješni učenici OŠ fra Jeronima Vladića Ripci.

Mateo (2011.) i Antonia (2014.) još ne idu u školu. Djevojčica koja je rođena prije sedam dana, 16. februara, još nije dobila ime. Porodica se dogovara oko toga, jer se o svemu dogovaraju.

O tome kako se snalazi s tolikim brojem maloljetne djece, majka Mare smireno, s blagim majčinskim osmijehom kaže:

- S djecom se snalazim tako da sve poslove obavljamo zajedno. Oni mi puno pomažu, posebno stariji. Najteže mi je kada su bolesni, ali i to, hvala Bogu, prođe. Posebno me veseli to što smo vezani jedni za druge i to što smo jedni drugima velika potpora u svemu. 

Otac Ante, koji je keramičar i vrstan majstor s kamenom, kada ima posla radi u Rami, a kada nema odmah je na nekom poslu u Republici Hrvatskoj. Ovih dana je na radu u Dubrovniku.

- 'Ništa nije lako. Naša djeca su naš život i naša radost. Zamislite samo koliko treba da ih opremimo u školu, da ih svaki dan nahranimo, ali mi se ne bojimo. Radim stalno i borimo se svi zajednički. Dok je bilo posla ovdje radio sam u Rami, kada nestane posla tu, idem u Hrvatsku. Tamo je ipak bolje, jer se posao bolje plaća zbog višeg standarda. Ne razmišljam o odlasku u Njemačku ili neku drugu zemlju do zadnjeg trenutka, sve dok se možemo izboriti za egzistenciju na ovakav način - s osmijehom priča Ante.

S obzirom na brojnost obitelji sigurno je kuća uvijek puna smijeha, vike i plača. A prema njihovim izrazima lica, ova kuća je uglavnom kuća radosti i smijeha. Jedni drugima su najveća podrška i snaga.