open-navfaktor-logo
search
Općina Novo Sarajevo
KS: Prvi Dnevni centar za djecu i omladinu sa teškoćama u razvoju otvara se sredinom godine
Kanton Sarajevo će dobiti sredinom godine prvi Dnevni centar za djecu i omladinu sa teškoćama u razvoju. Planirana lokacija Dnevnog centra je općina Novo Sarajevo.
18.01.2023. u 14:00
get url
text

Pred kraj 2022. godine u prostorijama Općine Novo Sarajevo direktorica Udruženja "Dajte nam šansu" Ines Kavalec i direktor firme Džekos d.o.o. u prisustvu načelnika Općine Novo Sarajevo Hasana Tanovića, ministra finansija Kantona Sarajevo Davora Čičića, potpisali su Ugovor o izvođenju prve faze radova na rekonstrukciji objekta – vrtića Ciciban u cilju otvaranja Devnog centra za osobe sa poteškoćama u razvoju.

- Dnevni centar je objekat od 430 m2 i planirano je da okvirno boravi tridesetero djece / omladine različitog uzrasta, od predškolskog do više od osamnaest godina. S obzirom na to da je ovo prvi Dnevni centar na nivou KS i da je ovo priča kantona, a ne samo jedne općine, planirano je da usluge Dnevnog centra mogu koristiti djeca / porodice sa svih općina - kazala je za Faktor Ines Kavalec. 

Međutim, kako Kavalec dalje objašnjava, iako je ovo velika stvar za cjelokupno društvo, ovaj dnevni centar neće zadovoljiti njegove potrebe. 

- Vrlo je važno naglasiti da jedan Dnevni centar neće riješiti problem, tačnije potrebe velikog broja porodica. Od 2010. godine, dakla već uveliko zastarjeli podatak je da je na nivou KS 1.004 djece / porodica koje trebaju Dnevni centar. Danas je taj broj mnogo veći. "Dajte nam šansu" od 2011. godine radi na ovom projektu, odnosno na otvaranju Dnevnog centra, a intenzivno zadnje dvije godine što je i rezultiuralo današnjim ishodom - objasnila je Kavalec. 

Ona dalje objašnjava da je Dnevni centar zapravo najprije namijenjen djeci i osobama sa teškoćama u razvoju iz tzv. III kategorije, tačnije djeci koja traže dodatno specifičan princip odgoja i obrazovanja.

- Princip njihovog obrazovanja i edukacije je usmjeren ka usvajanju osnovnih životnih funkcija, akademskih vještina npr. uče da piju, sami pokušaju jesti i sl. Program rada je interresornog karaktera - obrazovanje, zdravstvo i socijalna zaštita. Prema tome i sam program rada će biti edukacijsko-rehabilitacijskog karaktera. 

Samo postojanje Dnevnog centra je novina kako za porodice tako i za KS. Dnevni centar će omogućiti cjelodnevni boravak djece i omladine od osam do 10 sati, a za roditelje je to prilika da se nađu na tržištu rada. Ovo je od koristi za cijelo društvo, "jeftinije" je za sistem jer ove porodice neće više biti "teret" društva i prepušteni na milost pojedinaca - pojašnjava direktorica Udruženja "Dajte nam šansu".

Ovo udruženje je u društvu prepoznatljivo po svom djelovanju čiji je fokus poboljšati položaj porodica koje imaju člana sa teškoćama u razvoju, odnosno njihov status u društvu približiti položaju tipičnih porodica.

Krajem decemba su započeti radovi na rekonstrukciji vrtića Ciciban, a planirano je da se otvorenje Dnevnog centra desi sredinom godine (juni ili juli).

- Važno je istaći da su partneri na otvaranju Dnevnog centar Vlada KS, Općina Novo Sarajevo, privatni sektor (Hifa Petrol ) i međunarodna organizacija. Sve ovo ukazuje na konkretnije poduhvate kantonalnog i lokalnog nivoa vlasti što u principu i jeste njihova i obaveza i odgovornost - istakla je Ines Kavalec. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.