open-navfaktor-logo
search
Socijalna zaštita
KS: Predviđeno uvećanje dječijeg dodatka u porodicama koje imaju troje ili više djece
Vlada Kantona Sarajevo danas je na sjednici utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom koji će biti dostavljen Skupštini KS na dalje postupanje.
12.08.2021. u 19:20
get url
text

Nacrtom zakona predviđeno je uvećanje dječijeg dodatka u porodicama koje imaju troje ili više djece.

Vlasništvo ili posjedovanje motornog vozila kao smetnja za ostvarivanje prava na stalnu novčanu pomoć i prava na dodatak na djecu je brisana.

Predviđeno je također da se pomoć u prehrani djeteta do šest mjeseci i dodatna ishrana za majku-dojilju dodjeljuje kao jednokratna novčana pomoć, da pravo na zdravstvenu zaštitu imaju i osobe koje su bile osigurane putem JU Služba za zapošljavanje KS i pravo na zdravstvenu zaštitu izgubile neredovnim javljanjem, te se ukida dobna granica za ostvarivanje prava na rehabilitaciju.

Procjenjuje se da će za realizaciju predloženih izmjena biti potrebna dodatna sredstva do 4 miliona 700.000 maraka godišnje.

Očekuje se da će Nacrt zakona biti na dnevnom redu Skupštine KS već na nekoj od narednih sjednica, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.