Dodaju da je istovremeno podneseno 5.057 zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu naknadu, što nije konačan broj s obzirom na to da je potrebno sve te zahtjeve obraditi i uvesti ih u pravo, dok je u istom periodu u pravo na novčanu naknadu uvedeno 1.090 osoba.

Iz Službe ističu da je najviše otkaza u Kantonu Sarajevo dato u uslužnoj djelatnosti, mada i druge djelatnosti koje su pogođene vanrednim mjerama ne zaostaju mnogo, naravno tu je i redovni priliv nezaposlenih u svim ostalim zanimanjima po završetku školovanja kojih u posmatranom periodu ima 207.  

Napominju da su od 18. marta 2020. do danas imali također 1.078 brisanih sa evidencije zbog novog zaposlenja i posredovanja u zapošljavanju, a dio toga se odnosi na programe zapošljavanja koje su pokrenuli još prošle godine i koji su u 2020. počeli davati rezultate.

- Uradili smo već okvirne programe za sufinansiranje zadravstvenih radnika, program posao za sve, program prekvalifikacije i dokvalifikacije, program sufinasiranja pripravnika i program za sufinansiranje osoba koje su pet i više godina na birou. Paraleno s tim radimo i na rebalansu budžeta Službe koji ćemo opet prilagoditi novonastalim okolonostima i prioritetima - saopćeno je iz te ustanove.