open-navfaktor-logo
search
Rekordi
Kroz Kapali čaršiju u Istanbulu u 2022. godini prošlo skoro 40 miliona ljudi
Kapali čaršiju, historijski i trgovački centar Istanbula, tokom 2022. godine posjetilo je 39.766.801 ljudi. Ova veličanstvena građevina s interijerom u obliku labirinta stoljećima je centralno mjesto za kupovinu svih vrsta proizvoda.
24.01.2023. u 17:56
get url
text

Kapali čaršija (tur. Kapalıçarşı), natkriveni kompleks koji nalikuje malom gradu kojim svakodnevno prođe na hiljade trgovaca i kupaca, od nedavno je počela primati posjetioce i u dijelu koji je obnovljen prošle godine.

Broj posjetilaca Kapali čaršije porastao je za gotovo 56 posto s 25,5 miliona u 2021, na približno 40 miliona u 2022. godini. S ovom brojkom – u 2022. godini kroz Kapali čaršiju prošlo je u prosjeku 100.000 ljudi dnevno.

Historijska trgovačka ruta Istanbula

Kapali čaršija, smještena između naselja Nuruosmaniye, Mercan i Beyazıt u Istanbulu ima historiju koja seže od sredine 15. stoljeća.

Sistem poput ovog bazara datira iz osmanskog perioda, u njemu se odvijao cijeli jedan društveno-ekonomski i kulturni život građana, a bio je smješten blizu vjerskih ili drugih društvenih i dobrotvornih mjesta kako bi se zadovoljile potrebe stanovništva.

Temelji Kapali čaršije, koja je jedna od najvažnijih znamenitosti u Istanbulu, podignuti su 1461. godine po naredbi Fatiha Sultana Mehmeda kako bi donosili prihode Aja Sofiji. Kako se u njemu trgovalo draguljima i plemenitim metalima iz cijelog svijeta, Kapali čaršija vremenom je postala najvažnije trgovačke sjedište u cijeloj regiji.

Poznata kao najstariji i najveći trgovački centar na svijetu, Kapali čaršija doživjela je nekoliko svojih obnova nakon požara i potresa. Njegove rekonstrukcije radili su poznati arhitekti među kojima i Sarkis Balyan.

Historijski i kulturno važan, Veliki bazar ima istaknuto mjesto u književnosti, putopisima i umjetnosti te nastavlja privlačiti pažnju kao jedan od najposjećenijih bazara na svijetu.

Prvo pravilo trgovine u Kapali čaršiji glasi - cjenkati se!

Kapali čaršija ispunjena je sa 2.500 dućana u kojima se može pronaći sve – od tepiha, torbi, kozmetike, začina, tekstila, do zlatnog i srebrenog nakita te antikviteta. U dijelu zvanom han (gostionica), gdje su smještene zanatlije specijalizirane za čaršijske zanate nalazi se oko 1.200 dućana.

Kapali čaršija je otvorena ljeti od 08.30 do 19.30 sati i zimi od 08.30 do 19. sati.

Posjeta istanbulskoj čaršiji nudi priliku da udahnete historijski zrak Istanbula i promatrate njegovu ekonomsku dinamiku, drugim riječima – da doživite cijeli Istanbul kroz bazar. Potraga za savršenim predmetom vjerovatno će rezultirati fascinantnom šetnjom krivudavim ulicama i prolazima Kapali čaršije, nailaskom na brojne kafiće i restorane, kao i očaravajuće dućane.

Tokom prolaska Kapali čaršijom u Istanbulu, na umu treba imati "zlatno pravilo" kupovine na tom mjestu koje glasi: "Cjenkaj se pri svakoj kupovini!"

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.