open-navfaktor-logo
search
Traži se rješenje
Krnjić: Za dan-dva znat će se model podjele martovskih penzija putem banaka u FBiH
Za dan-dva znat će se model po kojem će penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji primaju penzije preko banaka, podići martovske penzije 6. aprila, rekao je za Faktor Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Podsjećamo, svim građanima FBiH starijim od 65 godina je zabranjen izlazak.
01.04.2020. u 07:26
get url
text
Penzioneri

Krnjić dodaje da će penzionerima koji primaju penzije preko pošta, poštari donijeti na kućnu adresu.

- Radi se na iznalaženju mjera. Naravno, u ovim okolnostima Krizni štab FBiH treba da te mjere prilagodi toj situaciji. Razmatraju se opcije na koji način, da se ne bi ugrozila epidemiološka situacija, a da penzioneri dobiju penzije. Način će se definirati. Neka se ne brinu, dobit će penziju. Znat će se model za dan-dva - rekao nam je Krnjić i dodao:

Kobne posljedice 

- Isplata penzija počinje 6. aprila u ponedjeljak i ona svakako traje 24 sata. Oni koji putem pošte dobijaju, poštari će im doći na kućne adrese. Preporučujem im da ne idu na šaltere pošte, napravit će gužvu, rizik, bili ili ne bili mlađi. A ovi preko banaka, na bankomate. Ovi stariji od 65 godina koji primaju preko banaka penzije, na vrijeme će podići penzije - govori Krnjić.

Pričali smo i sa Redžom Mehićem, predsjednikom Saveza udruženja penzionera FBiH, koji je i prokomentirao zabranu izlaska starijim od 65 godina.

- Vidite da je Kina u karantin stavila grad Wuhan od 9,5 miliona stanovnika i za mjesec dana riješila problem, a kod nas to buja još. Ja sam se oglasio i uputio dopis našem Kriznom štabu FBiH da istraje u zahtjevima i mjerama. Evo je Republika Srpska odlučila da stariji od 65 godina u određenim vremenskim intervalima mogu izaći iz svojih domova. Mislimo da je to sada razvodnjavanje i da može imati kobne posljedice - govori Mehić.

Dodaje kako i oni čekaju koje će mjere donijeti Federalni štab CZ kada je riječ o martovskoj isplati penzija.

- Ljudi se brinu oko te penzije, jer dobar dio njih je posljednju marku dao na kupovinu hrane. Odavno je počela bojazan kako će primiti penziju osobe starije od 65 godina. Ne mogu izaći, a primaju penziju putem banke. Direktor Zavoda PIO FBiH Zijad Krnjić mi je rekao da će se riješiti za te ljude koji primaju penziju putem banke, a nemaju bankovnu karticu, to je opet bitna razlika. Ovi koji imaju, dat će djeci da podignu penzije na bankomatu. Problem su ona grupa penzionera koji primaju putem knjižice na šalteru banke i za te ljude su sada u opticaju dvije mogućnosti. Jedna opcija je da ti bankari, pošto ionako raspolažu s našim sredstvima, svojom službom dostave na vrata penzije - govori Mehić.

Kaže kako je druga varijanta da penzioner napiše punomoć, a pošto ne mogu izaći da je ovjere, da bude neovjerena, ali da uz nju prilože ličnu kartu, ček od penzije i broj telefona i da to daju svojoj djeci koja će s tim otići u banku.

Postali bismo "rasadnici" virusa 

- Na šalterskom službeniku je da te papire uporedi i još okrene telefon da provjeri da li sam, primjera radi, ja dao tu punomoć mojoj kćerki. To su sada glavne dvije opcije. Treća opcija protiv koje smo mi, a RS je uvela da se u vrijeme kada se budu dijelile penzije tim osobama dozvoli da izađu, dan ili dva da bi to završili. Mi lično mislimo ako bi to uradio Krizni štab, da to ne bi bilo dobro, da bi bacili u vodu sve ovo vrijeme što smo bili zatvoreni jer bi bili izloženi riziku, a i mi bismo postali "rasadnici" virusa - rekao je Mehić.

U Federaciji BiH je trenutno 412.302 penzionera. Od tog broja oko 130.000 njih prima penzije preko banaka. Najniže penzije u FBiH iznose 371 KM, zagarantovana je 465 KM, a najviša je 2.174 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.