open-navfaktor-logo
search
Korona izgovor
Krkalić: Katastrofalna je sporost kantona na zbrinjavanju nezaposlenih boraca mlađih od 57 godina
Zakon o pravima demobilisanih boraca FBiH obavezao je kantone da "zbrinu" nezaposlene borce mlađe od 57 godina, ali to poprilično sporo ide u većini kantona.
13.05.2020. u 13:47
get url
text
Hamza Krkalić

Samo je Ministarstvo za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona reagovalo promptno, izmijenjen je Zakon o dopunskim pravima boraca i nezaposleni borci već nekoliko mjeseci primaju egzistencijalnu novčanu naknadu. U Sarajevskom kantonu Skupština još nije razmatrala izmjene Zakona o dopunskim pravima boraca, ZDK je donio uredbu umjesto izmjena Zakona...

Sve ovo uzrokovalo je ogorčenje boraca.

- Mi jedva čekamo sastanak Radne grupe da vidimo zašto kantonima toliko treba da urade svoj dio posla kada je riječ o nezaposlenim demobilisanim borcima mlađim od 57 godina. Pa u USK, i SBK još nisu ni počeli da rade na izmjenama. Evo pola godine će proći, borci nas zovu, pitaju šta se događa. I ovi kantoni što su nešto uradili, izuzev Goraždanskog, to je šaroliko, odstupa od zakona, ma strahota - govori nam Hamza Krkalić, član Radne grupe za realizaciju Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, ali i jedan od osnivača Kampa heroja u Sarajevu koji je uklonjen po donošenju Zakona o demobilisanim borcima.

Krkalić kaže da je nevjerovatno da o demobilisanim borcima s kantonalnim ministrima odlučuju savezi koji su se ranije ogradili od učešća u donošenju Zakona o demobilisanim borcima.

- U ZDK, gdje ja živim, na čelu boračkog ministarstva je čovjek koji nije bio borac, napišite to za njega. I u ZDK se donosi uredba, a ne izmjene i dopune zakona, postavljaju se uvjeti da će egzistencijalnu naknadu moći dobiti borac koji je najmanje dvije godine proveo u vojsci i isto toliko na birou. Kod svih drugih je godina u vojsci minimalno i isto toliko na birou. I još ide četiri KM po mjesecu provedenom u vojsci, dok u Zakonu o demobilisanim borcima FBiH koji se odnosi na nezaposlene borce iznad 57 godina stoji pet KM po mjesecu - ogorčen je Krkalić i dodaje:

- Federalni ministar za boračka pitanja ne može narediti kantonalnim ministrima ništa. Oni imaju svoje skupštine, budžete, zakone, uredbe i "kroje" po svome. Ja u ZDK ne mogu prići svome ministru. To je katastrofa. Federalni zakon je vrlo jasan, a gdje stoji da će ministarstva svojim izmjenama i dopunama zakona definisati kako zbrinuti borce mlađe od 57 godina, a nigdje se ne spominju uredbe. U HNK će spustiti dobnu granicu na 55 godina.

Krkalić kaže da su zbog ovakvog odnosa borci "Kampa heroja" formirali udruženje na nivou Federacije BiH, a da će imati i svoja udruženja na kantonalnom nivou.

- Neće više moći niti jedan kantonalni ministar, a pogotovo federalni, bez nas ništa odlučiti, niti donijeti, bilo da se radi o odlukama ili zakonima. Svoju borbu nastavljamo kroz institucije. Formirali smo federalno udruženje pod nazivom Kamp boraca. Znate, sada se svi za svoj nerad izvlače na koronavirus, e tako dalje neće moći - poručio je Krkalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.