Sedmicu prije, ukupan broj pozitivnih nalaza na koronu je bio 588, a sedmicu prije toga 538, navedeno je u Informaciji o epidemiološkoj situaciji u Zeničko-dobojskom kantonu, koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) te na sjednici danas razmatrao Krizni štab.

U informaciji je konstatirano da incidenca novih pozitivnih slučajeva u posljednje tri sedmice nastavlja rasti, ali znatno sporije i da je nakon četiri sedmice bez smrtnih ishoda; u zadnje četiri sedmice zabilježeno je ukupno 12 smrtnih ishoda, od čega u protekloj sedmici sedam.

U porastu je i stopa hospitalizacije, ukupno je 21 hospitaliziranih krajem ovog perioda, broj novohospitaliziranih za posljednjih sedam dana 29, navedeno je također u informaciji.

Dosad je testirano ukupno 128.702 uzoraka, a SARS-CoV-2 potvrđen kod 35.270 osoba.

Tokom prethodne sedmice je urađeno 1.093 testiranja (544 antigenskih i 549 PCR). Zaključno sa 7. augustom, u ovom kantonu je aktivno 747 slučajeva pozitivnih na virus korona.

Krizni štab je zaključio da su svi pokazatelji na osnovu kojih se procjenjuje epidemiološka situacija u proteklih mjesec dana i dalje u porastu, što je i očekivano s obzirom na olakšano širenje virusa zbog putovanja i godišnjih odmora te niske provakcinisanosti stanovništva.

- S obzirom na odnos između broja novih slučajeva, s jedne, i sedmičnog broja hospitaliziranih i smrtnih ishoda, s druge strane, može se zaključiti da se još uvijek mahom radi o lakšim formama bolesti. I dalje su neophodni praćenje epidemiološke situacije i pravovremeno reagiranje na promjene - zaključio je Krizni štab.