open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Krizni štab USK: Ukidanje karantina i policijskog sata je ishitreno, o tome se trebalo razmišljati nakon 1. maja
Od 64 uzorka testiranih u protekla 24 sata, na području Unsko-sanskog kantona prema laboratorijskom nalazu ukupno je pozitivno 11 osoba.
29.04.2020. u 18:05
get url
text
Bolnica Irfan Ljubijankić, bolnica, Bihać

Ovakvi podaci su više nego zabrinjavajući istaknuto je na danas održanoj press konferenciji Kantonalnog kriznog štaba u Bihaću.

Sve je to posljedica popuštanja mjera, ukidanja karantene i policijskog sata kao i nesavjesnih građana koji ne poštuju propisane naredbe, rečeno je.

Povećanom broju zaraženih mogli bi doprinijeti i prvomajski praznici kao i dolazak bh. građana iz Evropske unije, što je dovelo do tog da Sanski Most već ima pet pozitivnih na koronavirus.

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantna i komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite, Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva i Zarina Mulabdići, direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK upozorili su na ovaj nagli porast broja oboljelih od koronavirusa, samo nekoliko dana nakon ukidanja nekih od mjera koje su bile na snazi.

VEZANI TEKST - Hoće li se dodvoravanje narodu svima nama obiti o glavu: Da li je trebalo ukinuti policijski sat?

- Rezultati testova danas su pokazali 11 novih slučajeva, što je najveći broj pozitivnih na koronavirus, na području našeg kantona, u jednom danu, od izbijanja epidemije. Zahvaljujem građanima koji odgovorno se ponašaju i nose dio tereta ove krizne situacije, ali pozivam sve da poštuju i dalje preventivne mjere zaštite i sačuvaju svoje i zdravlje svojih bližnjih, kazao je premijer Ružnić.

Dr. Mulabdić kazala je da, trenutno, USK ima i veći broj klastera u odnosu na petak, jer su nova tri klastera registrovana u općini Sanski Most, gdje je danas potvrđeno četiri slučaja oboljelih od koronavirusa.

Ministrica Ćemalović kaže da se pokazalo je bilo ishitreno naglo ukidanje nekih mjera, prije svega one o obavezi karantina za osobe koje dolaze iz inozemstva u BiH, kao i policijskog sata. Dodala je da se o ukidanju tih mjera trebalo razmišljati tek nakon 1. maja, tačnije kad prođu praznici. 

Ćemalović je kazala da su pšozitivne na COVID-19 koje su došle iz inostranstva u posljednjim danima otkako je ukinut karantin. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.