open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Krizni štab: Od danas u Federaciji BiH na snazi nova naredba i preporuke
Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva sagledao je kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Naredbu i Preporuke koje će se primjenjivati od danas, te ih dostavio kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje. 
22.08.2020. u 08:53
get url
text

Nakon što je Odlukom Vlade FBiH od 29. maja 2020. stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) prestalo sa 31. maja, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donosi naredbe i odluke koje su obavezujuće za krizne štabove kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe.

Novom Naredbom opće mjere iz ranije Naredbe produžene su za narednih 14 dana, a naredba je proširena odredbama za obrazovne ustanove definiranim i uz konsultacije sa predstavnicama kantonalnih ministarstava obrazovanja, Federalnog ministarstva obrazovanja i Zavoda za javno zdravstvo FBiH na danas održanom sastanku u Konjicu.

Naredbom "nastava u novoj školskoj godini 2020./2021. počinje u skladu sa zakonom/kalendarom, uz mogućnost revidiranja odluke o početku nove školske godine 2020./2021. na osnovu procjene epidemiološke situacije od strane mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo kantona".

Krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva Naredbom se obavezuju "da u saradnji sa kantonalnim ministarstvom nadležnim za saobraćaj razmotre mogućnost organiziranog javnog prijevoza u kojem će se prevoziti samo učenici osnovnih škola, a sve u cilju suzbijanja širenja COVID-19".

Definirano je da se "provođenje nastave u kantonu organizira uz striktno i kontinuirano pridržavanje preporuka donesenih od strane mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH (higijensko-epidemioloških mjera), kao i Preporuci za škole u kontekstu COVID-19 za školsku godinu 2020/2021 sačinjenu od Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, a koja je sastavni dio ove naredbe".

U cilju sprječavanja širenja COVID-19, "svaka obrazovna ustanova na području kantona" u skladu s naredbom, "mora imati krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19 i imenovan operativni tim za praćenje implementacije kriznog plana".

Naredbu i preporuke pročitajte na ovim linkovima:

NOVA NAREDBA

PREPORUKA

PREPORUKE ZA ŠKOLE

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.