open-navfaktor-logo
search
Traži se pomoć
Krizni štab nema kapacitet za ovu situaciju: U Srebrenicu nekontrolisano ulaze osobe iz Srbije
Sjednica Štaba za zaštitu i spašavanje na području općine Srebrenica u vanrednim situacijama održana je danas, a glavna tema bila je relaksirajuće mjere kada su u pitanju prelasci granice, odnosno ulasci iz Srbije na teritoriju općine Srebrenica.
05.05.2020. u 13:21
get url
text

- To nam je s jedne strane donijelo olakšanje jer ljudi mogu doći do svojih imanja, a s druge strane, to nam je i opterećenje jer to nije jasno definirano. Imamo jednu nekontroliranu situaciju ulazaka na teritoriju Srebrenice. Mi to ne možemo sve iskontrolirati ukoliko Republički štab ne donese jasnije mjere. Mjere donesene na državnom nivou su uopštene i donose nam mnogo problema - kazao je načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić.

On ističe da će kroz inspekcije biti pooštrene određene mjere, naglašavajući da Općina i Krizni štab nemaju kapacitet da iskontroliraju situaciju koja je nametnuta kada je u pitanju prelazak granice.

- Mi ćemo kroz naše inspekcije pooštriti mjere kontrole i pridržavanja mjera javnih ustanova, na javnim mjestima, kao i da poduzmemo represivne mjere ukoliko bude potrebe. Apeliramo na građane da nose zaštitu, da što manje kontaktiraju s osobama koje prelaze granicu, da prijavljuju zoloupotrebe, jer samo na taj način možemo zaštititi našu teritoriju gdje nemamo zaraženih. Mi moramo učiniti sve što je u našoj mogućnosti, a to je apel ljudima da budu svjesniji. Većina građana je svjesna i pridržava se donesenih mjera, nadamo se da će se sve brzo normalizirati. Međutim, kao Općina i Krizni štab nemamo kapacitet da ovako situaciju koja nam je nametnuta da je i kontroliramo - potcrtao je Grujičić.

U Srebrenici trenutno nema zaraženih osoba virusom COVID-19, pod nadzorom ljekara u kućnoj samoizolaciji je sedam osoba, a u loklanom karantinu dvije osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.