open-navfaktor-logo
search
Nove mjere
Krizni štab Ministarstva zdravstva KS zbunio sve, u KSBiH čekaju pojašnjenje
Nakon što je Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo jučer donio novi set mjera u cilju suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, pod znak pitanja je došlo održavanje sportskih takmičenja u BiH.
15.10.2020. u 13:07
get url
text

Kako je Feni kazao generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan, iz ove sportske institucije čekaju jasnija uputstva na koji način bi se trebale ove mjere odraziti na košarkaško prvenstvo BiH. 

- Neke stvari treba bolje definisati, jer nije svaki zatvoreni prostor iste veličine i kapaciteta. Ne može se na isti način tretirati kafana i sportska dvorana od 5.000 mjesta ili tržni centar. Potrebno je postaviti neke parametre i donijeti ispravne odluke kako bismo mi mogli uskladiti naše djelovanje prema tome. Trenutno smjernice ne valjaju i mi ne znamo kako da se ponašamo. Nije dovoljno samo izreći mjere i prijetiti da će nas kazniti ako ih ne poštujemo  - kazao je Čolan. 

Ističe da Košarkaški savez BiH djeluje poštujući smjernice Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), koja ima jasno utvrđene protokole kada je u pitanju organizacija košarkaških utakmica. 

- Mi po protokolu FIBA-e razvrstimo aktivne i pasivne učesnike utakmica. Međutim, na košarkaškoj utakmici prisustvuje minimalno 60 osoba i to bez prisustva publike. Zbog toga nam trebaju jasnije mjere i odluke kako bismo se znali ponašati u nastavku prvenstva. Za sada nas niko nije kontaktirao, tako da još ne znamo kako ćemo se ponašati u narednom periodu i koje smjernice trebamo donijeti - zaključio je Čolan. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.