open-navfaktor-logo
search
Nakon najavljenih sankcija
Krizni štab Livanjskog kantona povukao spornu naredbu o zabrani ulaska državljanima BiH
Kantonalni štab civilne zaštite Livanjskog kantona donio je naredbu kojom se van snage stavlja jučerašnja naredba kojom se, između ostalog, "zabranjuje ulazak državljanima BiH na područje Livanjskog kantona".
23.03.2020. u 07:47
get url
text

Kako je saopćeno na zvaničnoj stanici Vlade Livanjskog kantona, u nastavku 5. vanredne sjednice Štaba civilne zaštite Kantona 10, donesena je naredba kojom se stavlja van snage naredba broj: 11-01-40-62/20 od 22. marta 2020. godine, te da nova naredba stupa na snagu danom donošenja.

Kako se dalje navodi, naredba donesena jučer donesena je "na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva rada, zdravstva, socijalne zaštite i prognanih Livanjskog kantona i prijedloga struke u funkciji zaštite stanovništva Livanjskog kantona od širenja pandemije koronavirus i nije imao nikakvih drugih konotacija, a naročito ne političkih".

VEZANI TEKST- Udar na ustavni poredak: Kanton 10 zabranio ulazak državljanima BiH

- Očekujemo od viših nivoa vlasti Bosne i Hercegovine da hitno poduzmu konkretne mjere pomoći prema zdravstvenom sistemu Livanjskog kantona i sprječavanju širenja pandemije virusa COVID-19 - navodi se u ovom saopćenju.

Podsjećamo, naredba kojom se zabranje ulazak  bh. državljana na područje Livanjskog kantona izazvala je brojne reakcije bh. zvaničnika i ocijenjena je kao protivustavno djelovanje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je sinoć odgovorne u tom kantonu da odluku odmah povuku, inače će snositi sankcije, dok je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić najavio krivičnu prijavu protiv kantonalnog premijera Ivana Jozića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.