Kako je saopćeno na zvaničnoj stanici Vlade Livanjskog kantona, u nastavku 5. vanredne sjednice Štaba civilne zaštite Kantona 10, donesena je naredba kojom se stavlja van snage naredba broj: 11-01-40-62/20 od 22. marta 2020. godine, te da nova naredba stupa na snagu danom donošenja.

Kako se dalje navodi, naredba donesena jučer donesena je "na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva rada, zdravstva, socijalne zaštite i prognanih Livanjskog kantona i prijedloga struke u funkciji zaštite stanovništva Livanjskog kantona od širenja pandemije koronavirus i nije imao nikakvih drugih konotacija, a naročito ne političkih".

VEZANI TEKST- Udar na ustavni poredak: Kanton 10 zabranio ulazak državljanima BiH

- Očekujemo od viših nivoa vlasti Bosne i Hercegovine da hitno poduzmu konkretne mjere pomoći prema zdravstvenom sistemu Livanjskog kantona i sprječavanju širenja pandemije virusa COVID-19 - navodi se u ovom saopćenju.

Podsjećamo, naredba kojom se zabranje ulazak  bh. državljana na područje Livanjskog kantona izazvala je brojne reakcije bh. zvaničnika i ocijenjena je kao protivustavno djelovanje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je sinoć odgovorne u tom kantonu da odluku odmah povuku, inače će snositi sankcije, dok je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić najavio krivičnu prijavu protiv kantonalnog premijera Ivana Jozića.