open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Krizni štab KS preporučuje buster dozu, posebno zdravstvenim radnicima
Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo apelirali su na stanovništvo da se vakcinišu da bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.
29.12.2021. u 15:29
get url
text

- Krizni štab Ministarstva zdravstva KS poziva stanovništvo Kantona Sarajevo kojima je isteklo tri mjeseca (ako nisu bolovali Covid-19 i šest mjeseci ako jesu bolovali) na vakcinaciju trećom buster dozom na punktovima u KS. Napominjemo građane da vakcinaciju mogu obaviti u bilo kojem domu zdravlja na području KS, bez obzira na mjesto prebivališta - navodi se.

Iz Kriznog štaba naglašavaju slab odziv zdravstvenih radnika na vakcinaciju buster dozom te apeluju na menadžmente zdravstvenih ustanova u KS da provedu pojačane aktivnosti radi vakcinacije zdravstvenih radnika jer dolaze u kontakt s pacijentima.

Iz Kriznog štaba i Ministarstva zahvaljuju građanima za saradnju te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

- Vakcine sprječavaju teške oblike bolesti i smrtne ishode. Podaci pokazuju da je broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva najmanji u državama s najvišim stopama vakcinacije. Prema podacima u Kantonu Sarajevo, skoro 90 posto hospitaliziranih pacijenata su nevakcinisani - poručili su.

U saopćenju za javnost Press službe KS naglašava se da iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo saopćavaju da su, putem medija, došli do saznanja da je u mikrobiološkom laboratoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu potvrđeno deset slučajeva zaraze omikron sojem virusa odnosno da o tim slučajevima nisu zvanično obaviješteni Ministarstvo zdravstva, Krizni štab, niti Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.