open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Krizni štab HNK: U COVID-bolnici u Mostaru 11 pacijenata, pet u teškom stanju
U toku je press konferencija Kriznog štaba HNK o trenutnoj situaciju u tom kantonu sa epidemijom koronavirusa. 
28.03.2020. u 13:12
get url
text

Zdravstveni bIlten iznio je dr. Nermin Avdić.

- U posljednja 24 sata testirano je 45 uzoraka, sedam je pozitivnih. Pet uzoraka je iz Širokog Brijega, jedna iz Ljubuškog i jedna iz Konjica - kazao je dr. Avdić. 

Na području HNK trenutno su 33 oboljele osobe, 22 iz Konjica, 10 iz Mostara i jedna iz Čitluka. 

- U našoj COVID-bolnici trenutno je hospitalizirano 11 osoba, pet je u teškom stanju, na respiratoru, a dobra vijest je da su dvije osobe u oporavku - kazao je Avdić. 

Od navedenih osoba, primljena je jedna iz Konjica a jedna iz Ljubuškog.

 - U protekla 24 sata izdato je 31 rješenje o samoizolaciji. Do sada je izdato 1.432 rješenja o izolaciji, a MUP je uradio 830 kontola, gdje je ustanovljeno da je troje prekršilo samoizolaciju, dva iz Mostar i jedan iz Konjica. Šestero je prekršitelja policijskog sata, od toga pet osoba iz Mostar i jedna iz Konjica- rekao je glasnogovornik Štaba HNK, Pero Pavlović.

Kada je u pitanju Općina Konjic gdje je trenutno najgora situacija u Hercegovini, istaknuto je kako se rade dodatni naporni da se osigura dodatni stručni medicinski kadar za Konjic.

VEZANI TEKST - SDA HNK: Premijer Herceg provodi jednonacionalne poteze i dodatno otežava situaciju

- Epidemiolog Lazarević je u izolaciji, ali konstantno telefonski vodi svoj tim. Sada smo dobili još jednog epidemiologa koji će se najvjerovatnije njoj pridružiti u operativnom dijelu jer je tamo za sada najklimavija situacija, i posveti posebna pažnja, kako bi se uspostavila kontrola nad širenjem koronavirusa u tom gradu - kazao je dr. Avdić.

Napomenuo je da svima kojima je istekla samoizolacija od 14 dana, daje preporuka za još sedam dana boravka u izolaciji radi opreza. Dodao je da je kod samo jedne medicinske sestre potvrđen slučaj koronavirusa, iako je skoro 30 zdravstvenih radnika bilo ugroženo kada je riječ o prvozaraženom pacijentu u Mostaru.

Avdić je pojasnio na pitanje medija da je drugozaražena osoba iz Čitluka koja je jučer primljena iz Ljubuškoga i da taj slučaj preuzima ZHK.

Upitan je Pavlović za komentar o saopćenju SDA HNK koje je danas objavljeno i kakva je koordinacija s štabovima civilne zaštite, na općinskom i gradskom nivou.

- Uspostavljena je korektna saradnja i protok informacija, zajednički se radi na tome da na svakom pedlju našeg kantona radimo sve što je moguće u korist građana, Jučer smo na zajedničkom sastanku progovorili o svim temama i dogovoreno je da nam je nužno potrebna koordinacija vertikalna i horizontalna. Mi sami se ne možemo obraniti bez razumijevanja s višim novima i sa susjedima. Što se događa u Konjicu treba pitati čelne ljude iz SDA, koji su tamo na vlasti 30 godina, njih pitati što se događa u Općoj bolnici u Konjicu- kazao je Pavlović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.