open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Krizni štab HNK: Najviše oboljelih u Čitluku, više od pola su žene
Prim. dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK, na konferenciji za novinare Kriznog štaba HNK iznio je podatke za posljednja 24 sata u tom kantonu.
03.04.2020. u 13:10
get url
text

Kako je naveo, testirano je 47 osoba, od toga je pozitivnih 16. 

- U Mostaru su to dvije osobe, u Čitluku 10, u Jablanici dvije i u Konjicu nema pozitivnih osoba - kazao je Avdić. 

Rekao je da je trenutno najveći broj oboljelih u Čitluku, dok se u Konjicu situacija smiruje. 

- Od ukupno oboljelih žene su 60 posto. Broj oboljelih na 100.000 stanovnika trenutno je u Čitluku 139, u Konjicu 111, u Mostaru 22, u Jablanici 61 na 100.000 stanovnika. Čitluk je, kao što vidite, nažalost, preuzeo ovo negativno vodstvo od Konjica. Zato ćemo sve snage sad preusmjeriti u Čitluk, da pokušamo uspostaviti iste mjere kao u Konjicu, gdje sad imamo manji broj slučajeva  - kazao je Avdić. 

Pridržavanje mjera u velikoj mjeri doprinosi stanju na terenu, dodao je. 

O izolacijskom centru u sklopu SKB Mostar govorio je prim. dr. Zoran Karlović, načelnik Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar.

- Ukupno je u našem Centru liječeno 29 bolesnika, prosječna životna dob je bila 50. Četiri bolesnika su preminula i njihova prosječna dob je 62 godine, dok je 15 bolesnika otpušteno kući. Trenutno imamo četiri bolesnika, dva su na potpunoj respiratorskoj potpori - kazao je Karlović.

Jedan od oboljelih je na hemodijaliznom tretmanu i spontano diše, drugi je na respiratoru, a treći je u fazi odvajanja od respiratora, rečeno je.

Na novinarski upit o zdravstvenom stanju direktora Igmana Đahida Muratbegovića, rečeno je da je njegovo stanje stabilno, te da nema potrebe za većom respiracijskom podrškom.

Na upit je li moguće penzionerima dozvoliti određeni period za kretanje rečeno je kako u ovom trenutku još nije pametno spuštati mjere kretanja, te se čak razmatra o njihovom pojačavanju.

- Dolazi lijepo vrijeme mislim da bismo mjere trebali pooštravati a ne popuštati, da bismo ostali u ovom broju u kojem smo sad- kazao je Avdić.

Tokom dana, dodao je Avdić, plan je otići u Čitluk i dogovoriti još dodatne mjere da se i Čitluk proba staviti pod nadzor.

- Danas smo predložili niz mjera. To su restriktivne mjere da pomognemo Čitluku, da im pomognemo da zaustave širenje. Imamo krakova iz tog klastera (Majčino selo i samostan) koji dosežu do Širokog Brijega, pa čak mislimo da je jedna konekcija i u Grudama bila, to se ispituje - naveo je on.

Kada je u pitanju Mostar, Avdić je kazao da je Mostar dobro pod nadzorom, da su praktično svi kontakti odrađeni i svaki novi slučaj koji se pojavi, vrlo brzo se stavlja u samoizolaciju.
- Samostan u Bijelom Polju, u kontaktu smo sa njima, razgovaramo sa glavnom časnom sestrom, sve časne sestre su bez simptoma i temperatura - kazao je Avdić.

Po pitanju Jablanice, Avdić je poručio da se radi o četiri slučaja u ovom gradu, te da su svi vezani za jednu porodicu i jedan klaster.

- Jučer je bilo niz testiranja iz tog dijela. Za sada nemamo veliku opasnost. Nadam se da ćemo uspjeti staviti pod kontrolu - poručio je.

U protekla 24 sata izdano je novih 54 rješenja o samoizolaciji, što je do sada ukupno 1748 rješenja.

Pero Pavlović, portparol Vlade i Štaba civilne zaštite HNK kazao je donesena naredba da se nastava na području kantona odgađa do daljnjega, kao i početak ribolovne sezone.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.