open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
Krizni štab HNK: Dr. Jurica Arapović i još jedna doktorica u samoizolaciji, druga doktorica ima koronavirus
Na press konferenciji Kriznog štaba HNK potvrđeno je da su u protekla 24 sata u SKB Mostar preminule dvije žene: jedna iz Čitluka, rođena 1937. godine i jedna iz Konjica, rođena 1942. godine.
07.04.2020. u 13:13
get url
text

- U protekla 24 sata urađeno je 151 testiranje, od čega je na području HNK 20 novih pozitivnih slučajeva. Trenutno je na kisiku devet, a na respiratoru pet pacijenata iz ukupno tri kantona koji gravitiraju SKB Mostar - rekao je Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNK te potvrdio kako je među oboljelima u Čitluku u načelnik Čitluka, Marin Radišić, koji je također pozitivan na korona virus.

Siniša Skočibušić, specijalist infektologije s Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar poručio je kako je dvoje ljekara iz ove ustanove u samoizolaciji, dok je jedna doktorica nažalost pozitivna na korona virus.

- Dr. Jurica Arapović je u samoizolaciji. Na sreću je negativan kao i još jedna doktorica. Također, jedna doktorica SKB Mostar je pozitivna na koronavirus - rekao je dr. Skočibušić.

- Imamo više klastera u HNK. Otvorio se klaster u Čapljini i tu se povećava broj pacijenata. Teško je sad sve upratiti, no epidemiolozi na terenu to rade u onoj mjeri koliko je to moguće - dodao je.

Istaknuto je kako su dvije preminule ženske osobe već ranije imale postojeća oboljenja. Budući da su članovi Kriznog štaba bili u kontaktu s načelnikom Čitluka, iako su provođene stroge mjere, donijet će se nove odluke o radu. Za sada nema informacija da je netko iz ovog štaba zaražen virusom.

Dr. Edin Kapetanović, v.d, direktora Doma zdravlja Stari Grad Mostar, rekao je kako je odbrana Mostara postala zajednička, te da su uspjeli napraviti učinkovit preustroj i uz saradnju s kriznim štabovima imaju relativno povoljne ishode do sada. 

Dr. Skočibušić je istaknuo da je zaražena doktorica s Klinike za Infektivne bolesti. Kada je u pitanju Čapljina, gdje je jučer preminuo prvozaraženi, a danas evidentirano devet novih slučajeva, dr. Skočibušić je rekao kako je taj klaster dosta povezan. Dr. Skočibušić je najavio i kako se trenutno pripremaju i drugi timovi specijalista, koji nisu infektolozi, a koji bi im pritekli u pomoć, s obzirom na to da je troje ljekara u samoizolaciji a ostali su pod većim rizikom. Dr. Kapetanović je pojasnio da je uglavnom porodični doktor taj koji prepoznaje indikacije koje pacijente treba testirati. Dom zdravlja Stari Grad Mostar brine za 40 hiljada stanovnika, a do sada je testirano svega 43 ljudi, od kojih su četiri bila pozitivna.

 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.