U skladu sa naredbom, na otvorenom smije biti najviše do 50 ljudi, a u zatvorenom najviše do 25 ljudi s tim da se sva okupljanja moraju odvijati u prostoru koji omogućuje distancu od najmanje dva metra. Izuzetak od te naredbe imaju održavanje sjednica i radnih tijela Skupštine HNK, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Također, u naredbi se ističe kako je obavezno nošenje zaštitnih maski za lice u zatvorenom prostoru kao i na otvorenom ukoliko se ne može držati preporučena distanca od dva metra između osoba. Također, obavezno je nositi maske za lice u školama za sve učenike od 5. razreda nadalje.

Krizni štab zabranio je sve vannastavne aktivnosti na teritoriji HNK.

Zadužuju se inspekcije organizirane pri mjerodavnim ministarstvima u HNK odnosno mjerodavni općinski i gradski inspektori da pojačaju inspekcijski nadzor, a u cilju kontrole provođenja naredbi i sprečavanja širenja COVID-19.

Pored toga, mjerodavna ministarstva i jedinice lokalne samouprave obavezne su formirati i inspekcijske timove koje čine dva inspektora koji će uz asistenciju policijskih službenika vršiti kontrolu provedbe naloženih mjera i izricati sankcije u skladu sa važećim propisima.

Obavezuje se Zavod za javno zdravstvo HNK da kontinuirano prati epidemiološku situaciju u HNK te u skladu s tim predlaže daljnje mjere u cilju sprječavanja daljnjeg širenja bolesti, saopćio je je Krizni štab.