open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Krizni štab FBiH predlaže da se navijači vrate na tribine i ublažavanje drugih mjera
Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva na današnjoj je sjednici predložio nastavak postepenog ublažavanja mjera.
01.06.2021. u 17:15
get url
text

Podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pokazuju da je sedmodnevna incidenca na nivou Federacije 14,5 slučajeva/100.000 stanovnika.

S obzirom na trend pada broja oboljelih od COVID-19, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio je da se broj ljudi koji se mogu okupljati u zatvorenom prostoru poveća na 50, a na otvorenom na 100 osoba.

Također je moguće i organiziranje većih skupova uz posebno definirane uvjete: posjedovanje negativnog antigenskog ili PCR testa, ne starijeg od 48 sati ili potvrda o prebolovanom COVID-19, ne starija od šest mjeseci, ili potvrda o završenom cijepljenju.

- Predloženo je da se dozvoli održavanje profesionalnih sportskih natjecanja na otvorenom uz prisustvo gledalaca, uz uvjete korištenja do 30 posto kapaciteta stadiona, a ne više od 500 osoba po tribini. Osobe na tribinama ne smiju imati navijačke rekvizite, te moraju nositi maske. Prilikom ulaska i izlaska sa stadiona obavezno je poštivanje epidemioloških mjera (nošenje maski i držanje distance), za što su zaduženi COVID redari - saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Predloženo je i da se dozvoli održavanje kongresa, konferencija i drugih edukativnih skupova, kojima bi moglo prisustvovati do 100 osoba, a ukoliko skup ima više od 100 osoba potrebno je da sudionici imaju: negativan antigenski ili PCR test ne stariji od 48 sati ili potvrdu o prebolovanom COVID-19 ne stariju od 6 mjeseci ili potvrdu o završenom cijepljenju.

Kantonalnim ministarstvima zdravstva bit će upućena naredba da rade procjenu rizika i donose mjere u skladu s epidemiološkom situacijom.

Predložena je i naredba kantonalnim kriznim štabovima da definiraju način rada i radno vrijeme ugostiteljskih objekata u skladu s analizom rizika i epidemiološkom situacijom.

Nove mjere predložene su na period od 14 dana, te će biti dostavljene Vladi Federacije BiH na usvajanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.