open-navfaktor-logo
search
Kriza u Osmorki
Križaljka u Vijeću ministara: Da li Šulićevo odustajanje izbacuje Fortu iz igre, zašto šuti Naša stranka, šta će uraditi stranci
Stranačko-nacionalna križaljka za novo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine dobila je na dodatnoj zanimljivosti nakon što je Denis Šulić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, a da ne budemo naivni, na naredbu svog stranačkog šefa Milorada Dodika, odustao od kandidature za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. 
06.01.2023. u 11:40
get url
text

VEZANI TEKST - Zvizdić potvrdio: Helez i Konaković zvanični kandidati "Osmorke" za Vijeće ministara BiH

Odustajanje Dodikovog Bošnjaka otvara prostor za ministarskog kandidata iz ovog naroda iz "Osmorke". U tom slučaju iz igre ispada Edin Forto, koji je prema informacijama koje imamo trebao biti kandidat iz reda ostalih za ministra prometa i komunikacija. 

Dva bošnjačka mjesta su već "popunjena", Elmedin Konaković (Narod i pravda) želi u fotelju ministra vanjskih poslova, a Zukan Helez (Socijaldemokratska partija) za ministra odbrane. Trećeg ministra iz reda bošnjačkog naroda vjerovatno će dati Naša stranka, ali to sada ne može biti Forto.

Slučajno ili ne, jučerašnjem važnom sastanku SNSD-a i "Osmorke" na kojem su iz priče o učešću u državnoj vlasti zbog usvajanja neustavnog zakona o nepokretnoj imovini u bh. entitetu Republika Srpska izašli Narodni evropski savez i Stranka za BiH nije bilo nikoga iz NS-a. Niti su se oglašavali do objave ovog teksta.

VEZANI TEKST - Konaković: Ne može se ugroziti formiranje Vijeće ministara BiH, već sutra nam trebaju imena

Šalje li na taj način NS znakovitu poruku kako se ne slaže sa razvojem "političkog braka" Dodika i "Osmorke". Zastupnik NS-a u Paralemntu FBiH Damir Arnaut je gostujući na BHT1 na pitanje da li je usvajanje Zakona o nepokretnoj imovini kamen spoticanja za "Osmorku" odgovorio:

- Nema tu razgovora, Ustavni sud BiH je donio odluku, koja je konačna i obavezujuća. Ustavni sud BiH je jednaka kategorija kao i RS, što bi značilo da onaj ko ne priznaje odluke Ustavnog suda, ne priznaje ni RS.

Uzgred, Arnaut je u decembru poručio kako bi razmislio o mjestu ministra vanjskih poslova, ali je ono očigledno u "vlasništvu" NiP-a.

Iz NS-a su i tokom konstituisanja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iskazali rezervu prema izabranom vodstvu, Sabina Ćudić nije glasala za Marinka Čavaru (HDZ).

Njena odluka nije ugrozila koalicioni dogovor SNSD-a, "Osmorke" i HDZ-a, ali šta ako se prilikom izglasavanja novog Vijeća ministra ponovi slična situacija, pa se pridruži i Predrag Kojović (NS). I Zlatko Miletić (Za nove generacije) je najavio da neće potpisati bjanko podršku. 

Naravno, međunarodni politički faktor neće sjediti skrštenih ruku, on je dao podršku novoj koaliciji i vjerovatni će učiniti sve da se ona ne raspadne prije nego što je i počela funkcionisati.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.