open-navfaktor-logo
search
Davanje državljanstava
Krivokapićev pakleni plan: U birački spisak uvodi 15.000 osoba iz Srbije, BiH i Rusije?
Odlazeći premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je na sjednici Vlade održanoj 2. februara da ga ne obavezuje "pravna kategorija" o tehničkoj vladi i da će njegov kabinet nastaviti da donosi odluke u punom kapacitetu sve dok se ne izabere nova vlada.
08.02.2022. u 09:27
get url
text

VEZANI TEKST - Pala Vlada Crne Gore

– Vlada je u punom mandatu dok se ne izabere nova. Vlada funkcioniše u redovnom obimu i nastavit ćemo da donosimo odluke – citirao je izvor Pobjede Krivokapićeve riječi na sjednici Vlade.

Sjednicu Vlade su 2. februara napustili odmah nakon što je otvorena potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, a pravni stručnjaci i opozicija su upozorili Krivokapića da u tehničkom mandatu Vlade ne donosi bitnije odluke.

VEZANI TEKST - Nenad Zečević, urednik u podgoričkoj Pobjedi: Neće biti prolijevanja krvi u Crnoj Gori, SPC želi biti država u državi

U Ustavu Crne Gore u članu 110. navodi se da Vladi prestaje mandat kad izgubi povjerenje i da Vlada kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora nove, što faktički znači da se Krivokapićeva vlada, kojoj je izglasano nepovjerenje 4. februara, nalazi u tehničkom mandatu.

Da nema namjeru da poštuje tehnički mandat Vlade, smijenjeni premijer Krivokapić je odmah pokazao u danu kada mu je izglasano nepovjerenje. Tada je bez znanja ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, čija je to nadležnost, protivzakonito prvo stavio na dnevni red, a potom usvojio Prijedlog odluke o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za stjecanje crnogorskog državljanstva prijemom.

Tim dokumentom predviđeno je da se 10 godina boravka smatra pet godina privremenog plus pet godina stalnog boravka u Crnoj Gori, dok je raniji zakonski uvjet za prijem u crnogorsko državljanstvo bio 10 godina stalnog boravka u državi.

Odlukom Vlade derogiran je dogovor koji je postignut između vlasti i opozicije uz podršku međunarodnih partnera da Odbor za izbornu reformu radi na toj odluci. Dogovor je uslijedio nakon žestokih protesta građana i opozicije koji su početkom aprila prošle godine uspjeli da natjeraju Vladu da povuče spornu odluku.

VEZANI TEKST - Nakon pada Vlade Amfilohijevog premijera: Šta će se dešavati u Crnoj Gori

Krivokapićev stav je suprotan i stavu Evropske unije koja je tražila da dogovor o državljanstvu bude inkluzivan i da se sprovodi kroz Odbor za izbornu reformu.

Ovakvom odlukom Vlada namjerava da u crnogorsko državljanstvo i birački spisak uvede više hiljada osoba porijeklom iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Rusije čime bi se sproveo etnički, demografski i izborni inžinjering.

Neke procjene govore da bi, izmjenom Odluke o kriterijima za sticanje državljanstva, između 13.000 do 15.000 lica odmah steklo uslov za prijem u crnogorsko državljanstvo, dok bi vremenom taj uvjet ispunilo još 20.000 građana koji su porijeklom uglavnom iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Rusije.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je u izjavi za novinare u Dubaiju podržao stav Krivokapića navodeći da se Vlada nalazi u punom mandatu i da ima pravo da donosi odluke uključujući i one o državljanstvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.