To je objelodanila Cvijanović, jer je, kako se čini, Krivokapić želio da sakrije od crnogorske javnosti čestitku, s obzirom da javnost nije obavijestio o čestitki, te je nije, kako to obično čini, objavio čak ni na svom Twiter nalogu, piše crnogorski portal CdM.

Odgovor na pitanje zašto je to crnogorski premijer uradio pod velom tajne, možda leži u tome što je "dan RS-a" dvjema odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine proglašen neustavnim, a Venecijanska komisija u svom mišljenju ocijenila da je "diskriminatorski, jer nije u skladu s univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja".

No, uprkos možda želji da ova čestika sa pozicije dežavnika ostane samo između njih dvoje, ipak je otišla u eter kada se Cvijanović zahvalila, uz želju "da Srpska i Crna Gora blisko sarađuju u svim oblastima".

- Zahvalna sam crnogorskom premijeru Krivokapiću koji je pozvao i čestitao sve naše praznike i izrazio opredjeljenje da svi zajedno radimo i unapređujemo u svim oblastima našu saradnju i to na dobrobit svih građana Crne Gore i Srpske, odnosno BiH, rekla je Cvijanović, piše ovaj portal.

Bošnjačka stranka Crne Gore izdala je saopćenje nakon informacije da je premijer te zemlje čestitao neustavni dan RS-a.

- S obzirom na to da crnogorska javnost nije zvanično upoznata od kabineta premijera Zdravka Krivokapića da li je uputio čestitku povodom tzv. dana Republike Srpske, pitamo javno premijera da li je tačno ono što je rekla Željka Cvijanović, ili je u pitanju nepostojeća čestitka?

Ako je istina, dobro bi bilo da neko premijeru objasni geografiju BiH i to da je RS manji entitet države Bosne i Hercegovine i da kao takva nema međunarodni subjektivitet - navode iz BS-a.

Pitaju i da li je premijer upoznat sa odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je 9. januar proglasio neustavnim "praznikom".

- Ako je premijer zaista čestitao dan ovog teritorijalnog entiteta unutar međunarodno priznate BiH, da li je to najavljena prozapadna politika nove Vlade - navode u saopćenju iz Bošnjačke stranke.