open-navfaktor-logo
search
Posjeta Sarajevu
Krivokapić: Moj stav o Srebrenici je jasan, ne znam hoće li Skupština Crne Gore usvojiti rezoluciju o genocidu
Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je prilikom posjete Bosni i Hercegovini, gdje se susreo sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, kazao da ove dvije zemlje moraju da sarađuju jer je to preduvjet da svima bude bolje.
24.05.2021. u 11:52
get url
text

- Imamo dva prioriteta, jedan je čuveni put koji predstavlja zastiđe i jedne i druge države, to je put preko Šćepan Polja. Taj put treba da bude prioritet i Vijeća ministara i naše Vlade i uvijek postoje dobre volje, ali postoji samo trenutak kada se to može ostvariti, to je ovaj trenutak. Mi želimo da igramo na rezultat, naš sporazum koji je potpisan u maju, da naše granice koje predstavljaju elemente koje onemogaćavaju brz prolaz ljudi, robe i kapitala učinimo koliko je moguće bržim i jednostavnijim i da vrijeme čekanja ne bude takvo da iritira bilo koga - kazao je Krivokapić, ističući kako je dogovor da se na osnovu graničnog prijelaza koji se nalazi u Zubcima to vidi na početku turističke sezone.

{$galerijaFotografija}

Istakao je da se to može desiti ako ima dobre volje i da misli da dobre volje ne nedostaje.

- Najznačjanjiji i naveći prioritet mora da bude ekonomska saradnja. Mi moramo da učinimo ove prostore drugačijim, boljim, kvalitetnijim za život i samo možemo to da uradimo kroz jačanje ekonomije - navodeći kako to treba postići jednostavnošću i efikasnošću. 

Crna Gora i BiH nemaju nikakvih spornih pitanja, istakao je Krivokapić, dodajući da je to obostrana radosti i da su samim tim sva vrata otvorena.

- Želim da pozovem sve građane koji prepoznaju crnogorsko primorje kao najbolju destinaciju za odmor, bit će nam dragi gosti, samo treba da ponesu dobru volju - istakao je Krivokapić.

Na pitanje o usvajanju rezolucije o zabrani negiranja genocida u Parlamentu Crne Gore, Krivokapić je kazao:

- Meni je svaka žrtva, posebno koja se dešava na ovim prostorima, velika i odnos prema žrtvama mora da bude takav, da vrlo često kažem kako su me to Jevreji naučili, da onaj koji je spasio jedan život, on je spasio čitav svijet. Ta poruka mora da bude naša zajednička. Ta rezolucija je već na neki način usvojena 2009. godine kao Deklaracija. Nemojte mi zamjeriti, najgore što se dešava na ovim prostorima, da te žrtve koje su nenadoknadive za porodice, da se danas ponovo koriste u političke svrhe. Politika koja je možda saučesnik, direktni, ili indirektni, tih dešavanja, danas pokušava da nešto promijeni. Ne da bi se kajali, jer svaka žrtva je vrijedna našeg odnosa koji mora da bude takav da nas gane, a ne da bi se koristile u bilo kakve svrhe. Moj odnos prema Srebrenici je jasan i ja sam zbog Srebrenice krenuo u proces razrješenja jednog ministra, iako sam znao da to može da bude pokušaj rušenja Vlade, ali meni je važniji bio Sporazum koji sam potpisao, sa tri lidera koalicije od toga koliko će trajati Vlada, da se do kraja držim onoga što sam potpisao - naveo je Krivokapić.

Istakao je kako on ne kalkuliše kada je ta tema u pitanju.

- Želim da izrazim žaljenje za svim žrtvama koje treba da nas opomenu, da nas upozore, da nauče da budemo drugačiji. Ne znam da li će da bude usvojena ta rezolucija. Ovo je prva Vlada koja nije ništa dirigovala Skupštini, do sada je Vlada bila nadređena Skupštini, a ne obrnuto – navodi Krivokapić.

Istakao je da nema toga rata koji je vrijedan, koji se vodi iz ovog ili onog razloga, da je pomirenje važnije od bilo kakve svađe, da naši pogledi koji su nekada i pogledi mržnje, ne nose nikome dobro.

- Jedina poruka je poruka ljubavi, ako toga nema onda ćemo mi trovati generacije - zaključio je Krivokapić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je kazao da se razgovaralo o bilateralnim, regionalnoj saradnji, evropskom putu naših zemalja, kao i o borbi protiv COVID-19.

Istakao je kako su bilateralni odnosi prijateljski, te kako je teško da na ovim prostorima Zapadnog Blakana nemate otvorenih pitanja, dok sa Crnom Gorom, takvih pitanja nema.

Naveo je Tegeltija da cijeli fokus mora biti na ekonomskoj saradnji, te da je pandemija utjecala na tu saradnju, i kako se nadaju da će se vratiti na nivo koji je bio prije toga.

- Pokušat ćemo da na graničnom prijelazu Zubci koji je na strani BiH, i koji je tehnički dosta dobro opremljen, omogućimo da zajednički rade službe obje zemlje što bi značajno ubrzalo protok ljudi. Svjesni svih ograničenja koja postoje s aspekta kapaciteta, mislim da se može to riješiti, ako ne za cijelu godinu barem u periodu turističke sezone – naveo je Tegeltija.

Ukazao je i kako je najteže i najvažnije pitanje povezivanje Sarajeva i Podgorice.

Press, Zoran Tegeltija, Zdravko Krivokapić, 24.05.2021
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.