open-navfaktor-logo
search
Selektorsko pitanje
Krivo prenesena informacija: Ko će rukometaše BiH voditi na Evropskom prvenstvu?
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u četvrtak je saznala svoje protivnike na narednom Evropskom prvenstvu, na koje se plasirala drugi put u svojoj historiji.
07.05.2021. u 11:40
get url
text

Jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije u kvalifikacijama na EP-u će igrati u u grupi E sa selekcijama Španije, Švedske i Češke.

VEZANI TEKST - Zmajevi na EP u grupi sa Španijom, Švedskom i Češkom

Jednu od dvije pobjede u kvalifikacijama za EURO 2022, kojem će domaćini biti Mađarska i Slovačka, najbolji bh. rukometaši izvojevali su pod vođstvom Ivice Obrvana. Na kraju se ispostavilo da je upravo domaći trijumf nad Austrijom bio važan za naš plasman na kontinentalni šampionat, pa i dva poraza od Njemačke uz ne preveliku gol-razliku.

Pitanje da li će hrvatski stručnjak i u budućnosti sjediti na klupi našeg nacionalnog tima na kojoj je naslijedio Bilala Šumana "pokrenuo" je Marinko Umičević, član Upravnog odbora RSBiH.

- Pred nama je veliki posao jer prvo moramo produžiti saradnju sa selektorom Ivicom Obrvanom koji je reprezentaciju preuzeo prije tri mjeseca i kamo sreće da smo ga ranije angažovali - navodi se u zvaničnoj čestitci RSRS-a koju potpisuje Marinko Umičević.

Glavni "problem" za Umičevića je "činjenica" da je s Obrvanom dogovorena saradnja tek za posljednje tri utakmice kvalifikacija, što je demantovao i sam selektor, te za Faktor pojasnio da se radi o greški.

- Moj ugovor je važeći do 2025. godine, desio se samo lapsus, dešava se to svugdje. Znao sam o čemu je riječ... Informacija je krivo prenesa, nije dobro iskoordinirana - kazao je Ivica Obrvan za naš portal, te dodao:

- Saradnja s RSBiH nije bila uvjetovana plasmanom na Evropsko prvenstvo. Odmah su dogovoreni uvjeti bez obzira na uspjeh.

I član UO RSBiH Asim Šahman uvjerava nas da o sudbini selektora ne trebamo brinuti, te da je Obrvan dugoročno rješenje.

- Mi smo dogovorili saradnju na tri utakmice, ali plus četiri godine - govori Šahman u izjavi za Faktor, te naglašava:

- Mislim da je Ivica (Obrvan, op. a.) čovjek od riječi. Mi mu nismo pravili problem kada je nakon dogovora s nama preuzeo Zagreb, mada vjerujem da mu je i tada prioritet bila reprezentacija Bosne i Hercegovine. Mi bismo bili vrlo neozbiljniji da sada mijenjamo i tražimo novu opciju i selektora. On (selektor, op. a.) se prihvatio novog posla, a to se može vidjeti i po načinu na koji je prihvaćen od javnosti. Vjerujem da Ivici, ono što je imao u dosadašnjoj saradnji sa nama, daje garanciju da smo ozbiljan savez i da želimo nastaviti ovim putem, putem daljeg razvoja i progresa.

Obrvan će, kako nam je i sam rekao, i u budućnosti raditi selektorski posao u reprezentaciji BiH i trenerski na klupi Zagreba, što je nije rijedak slučaj u svijetu rukometa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.